Foto: Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Bli rekommenderad till drömjobbet – så gör du

Uppd. 2011-02-09 11:40
 
 

Om du skickar in en jobbansökan slåss du mot 150 andra, eller ännu fler. Skulle det inte vara skönare att bli rekommenderad in, att någon annan öppnade dörren? Så här går det till.

Konsten att bli rekommenderad handlar absolut inte om att vara påstridig för att andra ska hjälpa dig:
– Innan jag rekommenderar någon vill jag känna att vår relation bygger på en ömsesidig vilja att det ska gå bra för varandra. Jag vill känna en glädje, lust och vilja att hjälpa dig, säger Sven Larsson på SL Management, expert på nätverk för affärer och kompetensutveckling.

Förtroende är halva hemligheten, menar han.
– Innan jag rekommenderar någon jag vill veta att han eller hon är trevlig, tillmötesgående och kan leverera. Jag måste ha fått ett antal kvitton på det, genom personen direkt eller genom andra, innan jag ringer upp och säger "jag har en person som du behöver träffa".
– När jag ringer upp en arbetsgivare pantsätter jag mitt eget rykte där, så jag vill känna att det blir ett positivt utfall. Det behöver inte betyda att rekommendationen räcker hela vägen fram, men jag vill att mötet upplevs positivt.

Hans råd är att vara modig och dra i de trådar som kan ge öppningar till jobb –  men att göra det varsamt.
– Prata en stund och bygg upp en positiv stämning innan du presenterar ditt önskemål. Ta det stegvis, och känn av att den andre är med. Om du till exempel berättar att du är inne på en ny bana karriärmässigt, märker du om personen hänger på och engagerar sig. Då kan du fråga "Ser du hur jag skulle kunna ta mig vidare"? Involvera den andra och fråga om råd, så kanske personen erbjuder sig att ta en kontakt.

Glöm inte heller återkopplingen:
– Ring upp efteråt, säg tack och berätta hur det gick. Jag vill känna att min rekommendation betydde något.

Nätverket gav Rasmus jobb

Rasmus Snögren behövde ett jobb, nämnde det för sin kusin och ja – på den vägen var det.
– Jag var precis klar med min kurs i musikproduktion i Skara och jag diskuterade med min kusin om att flytta ner till Skåne. Han erbjöd sig att kolla med sin konsultchef om det fanns en öppning.

Rasmus Snögren fick komma på intervju, vilket ledde till att han blev erbjuden ett jobb som servicetekniker, på Telenors serviceverkstad i Malmö, precis som sin kusin.

Det är inte första gången som hans nätverk hjälpt.
– Jag har fått både lägenhet och jobb den vägen tidigare. Jag tror att det är bra att prata med sina vänner och bekanta om de känner till något.

Att få nytt jobb kändes bra förstås:
– Ekonomin var inte på topp efter två års studier.

Expertens 3 bästa tips

Sven Larssons tips för att luckas bättre:

Ge först – få sen
Det är lättare att rekommendera den som själv är generös och delar med sig. Så börja i den änden: Var den som först frågar ’Vad kan jag hjälpa dig med?’.

Fokusera rätt
En genomsnittlig person har, efter en grundlig inventering av hela sitt nätverk, 200 personer som känns tillräckligt nära för att kunna ringa upp på telefon och ha en dialog. Utveckla de relationer där du får gehör, positivitet och uppmuntran tillbaka.

Var öppen och ärlig
Om du sitter på pottkanten, våga säg det. Var ärlig. Det kan vara till människor du möter på idrottsföreningen, genom sociala medier eller i släkten. Se till att personen verkligen har förstått vad du kan bidra med i arbetssammanhang.

 
Kristian Borglund

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb