Mia de Neergaard menar att man med morgonens första tankar kan bestämma hur resten av dagen ska bli.

Så får du en start som lyfter hela dagen

Publ. 2010-11-29 17:49
 
 

Välj själv hur du ska välkommna dagen. Din första tanke när alarmklockan ringer på morgonen färgar av sig på resten av dagen.

Tänk dig en vanlig dag. Du är på jobbet. Olika saker kommer i din väg, alltifrån ett problem som en kund påpekat, en förfrågan från en annan avdelning att hjälpa till i ett ärende, eller innehållsrik feedback från en kollega.

Hur tacklar du det som dyker upp? Kanske varierar det, från en dag till en annan:
– När vi är i en positiv sinnesstämning blir vi mycket mer öppna och kan se de goda möjlig-
heterna i det som kommer i vår väg. Om vi känner oss tyngda till sinnet blir det lätt så att vi suckar åt det mesta, även åt guldkornen i vardagen, säger Mia de Neergaard, som håller kurser i självledarskap och står bakom iPhone-appen ”Positiv start”.

Genom att göra små finjusteringar under vår första vakna timme på morgonen kan vi lyfta hela vår dag, menar hon:
– I stället för att låta dagarna ”hända”, kan vi välja hur vi vill välkomna dagen så fort vi vaknar. Två frågor som är bra att ställa är: ”Vad vill jag med den här dagen?” och ”Hur vill jag känna mig?”.

Dessa frågor, kombinerat med de tre stegen här intill, sätter oss på rätt spår för resten av dagen.
– Men tro inte på att detta gör skillnad bara för att jag säger det. Prova själv i stället.

Tre tips för en superstart

Välj din första tanke.Vilken tanke vill du att alarmsignalen utlöser när du vaknar på morgo nen?  Jag brukade förut tänka "ååååh, vad trött jag är". Nu tänker jag: ”Gud, vad skönt att jag har haft den här sängen att ligga i. Och jag har dessutom något att gå upp till.

Le i spegeln. Hjärnan skiljer inte på vad som är sant och falskt. När vi drar upp våra mungipor uppfattar hjärnan det som att det är dags att skicka ut endorfin i kroppen. Så titta dig själv i spegeln och le. Löser inte en långvarig depression,  men ger positiva effekter på humöret.

Upplyftande musik. I stället för att lyssna på någon av radions morgon-shower på väg till jobbet kan du lyssna på något som verkligen inspirerar dig. Kanske har du en viss musik som boostar ditt humör. Själv lyssnar jag på en cd med 15­–20 minuters inspelade skratt i bilen.

 
Kristian Borglund

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

Fler artiklar inom På jobbet