Peter Westman har börjat som konsult på Sogeti nu under senhösten.
– Det är extremt kul att jobba i en bransch som jämt går framåt, säger han.
Foto: Foto: Lotta Bergseth

Företagen slåss om de duktiga IT-konsulterna

Publ. 2010-12-07 10:09
 
 

Antalet utbildade räcker inte till. Under nästa år kommer bristen att bli akut.

Finanskrisen var bara ett litet gupp för branschen som verkar följa sin egen konjunktur. Nu är den stora utmaningen att få tag i personal.
– Vi står nu inför hotet att företag flyttar IT-funktioner utomlands. Det kommer inte att bli balans förrän fler söker till utbildningarna eller folk med annan bakgrund söker sig till branschen, säger Fredrik von Essen, näringspolitisk expert på IT & Telekomföretagen.
Enligt deras senaste halvårsrapport planerar sex av tio medlemsföretag att nyanställa inom en snar framtid. Frågan är om de kan.
Bubblan runt år 2000 gjorde inte att beställningar av datasystem och tjänster gick ner, menar Fredrik von Essen. Däremot gav det branschen imageproblem som gjorde att färre sökte sig till utbildningar. De små kullarna har i kombination med en ökad efterfrågan lett till ett stort underskott på duktigt branschfolk.
Många svenska företag har redan flyttat delar av personalen till Indien – landet som har som mål att utbilda en halv miljard tekniker till 2020. Talande är att en av de hetaste IT-kompetenserna i Sverige just nu är outsourcing, alltså att koppla ihop företag med utländska IT-tjänster.
– Det är extremt kul att jobba i en bransch som går framåt hela tiden, säger Peter Westman, som började som seniorkonsult på Sogeti nu under senhösten.
Just konsulter med erfarenhet är något som branschen törstar extra mycket efter. Inte bara för deras egen kompetens – en erfaren konsult kan också leda och lära upp ett par tre nybakade från datautbildningarna.
– Hittills i år har vi anställt 70 nya medarbetare i Stockholm, men vi skulle helst vilja rekrytera det dubbla, säger Thomas Moberg, regionchef på Sogeti.
Att du måste kunna det allra senaste är inte heller ett krav för att vara attraktiv. Många gamla IT-system behöver också underhållas.
– Appar lockar många yngre just nu, men även experter på äldre kompetenser som stordator behövs, säger Thomas Moberg.
Han tror att bristen kommer att bli akut 2011, och att det då kommer att utspela sig ett ”talangernas krig” där företagen slåss om de anställda. Konsulter som Peter Westman kan räkna med att lockas med löften om höga löner och sköna förmåner.

Detta händer

• Sex av tio IT-företag planerar att anställa fram till nyår.
• Mest sugna på att anställa är små och medelstora företag.
• Utvecklingen inom finans och telekom ser extra ljus ut.
• Bristen på kompetenta anställda ökade under hösten.
• Flytt av tjänster utomlands ökar.

 
Tomas Lundin

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb