Felix Lundberg har fått alla sina jobb genom kontakter. Men han är inte enbart positiv till den typen av rekrytering.
Foto: Foto: Henry Lundholm

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Publ. 2010-12-10 11:03
 
 
Så anställde man

Mellan andra och tredje kvartalet i år gjordes 403 000 anställningar, via extern rekrytering. Interna rekryteringar, det vill säga byte av jobb hos samma arbetsgivare räknas inte.

Dessa fördelas på följande sätt:
34 000 via arbetsförmedlingen
23 000 via annons i tidning, internet eller liknande.
79 000 via anhöriga, vänner eller bekanta.
100 000 där arbetsgivaren kontaktade den arbetssökande.
103 000 där den arbetssökande kontaktade arbetsgivaren.
10 000 via övriga kanaler.
54 000 där uppgift saknas.

SCB (TT)
 
Glöm åtgärder och jobbsökande. Nästan tre av fyra får arbete genom kontakter. Arbetsförmedlingen: ”De missar mångfaldsperspektivet”.

Kontakter är vanligaste vägen till jobb enligt en ny SCB-undersökning. 403 000 personer har mellan andra och tredje kvartalet börjat en ny anställning och av dem fick nästan tre av fyra jobb genom kontakter – inte genom annonser på internet, i tidningar eller hos Arbetsförmedlingen.
– Vi har kollat vilken som är den första kontakten eller det första mediet som man fick information om jobbet igenom, säger Katja Olofsson, utredare på SCB.
Kontakterna kan röra sig om allt från att en vän eller en familjemedlem har rekommenderat personen att söka jobbet till att arbetsgivaren har hört av sig eller att den sökande kontaktat arbetsgivaren.
På Arbetsförmedlingen ser de inte undersökningen som ett tecken på att de spelat ut sin roll i arbetssökandet.
– För oss är det här ingen nyhet. Vi vet att många jobb går den här vägen. Vårt uppdrag är att hjälpa de som inte har något kontaktnät. Många av de vi jobbar med står långt från arbetsmarknaden, säger Malin Blomgren, enhetschef på Arbetsförmedlingen.
Hon tror att arbetsgivaren är förloraren i den här typen av rekrytering och att det finns en risk för diskriminering.
– Vi vet att när någon rekryterar genom kontakter så väljer de ofta någon som är lik dem själva och då kanske de missar mångfaldsperspektivet och meriter de inte visste att de behövde, säger Malin Blomgren.

"Sökt många men inte fått något"

Felix Lundberg fick sitt första jobb genom sin granne, efter det blev han uppringd för nästa jobb, och sitt nya jobb som research executive på TNS Sifo fick han genom kontakter på företaget.
– Jag har sökt ganska många jobb men inte fått något. Alla mina jobb har jag fått genom omvägar och kontakter, säger han.
Han är ändå inte enbart positiv till den här typen av rekrytering.
– Jag rekommenderar det om man får det på meriter. Men jag vet inte om det är så bra om man får jobbet bara för man är kompis med någon på företaget, säger Felix Lundberg
Rickard Lindholm

Nätverka

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nätverka

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

Angela Ahola, doktor i psykologi och författare till boken ”Konsten att göra intryck”, kommer med sina bästa mingeltips.

Så blir du ett proffs på att mingla

Så blir du ett proffs på att mingla

Hur pratar man med 15-20 personer under lättsamma omständigheter? Retorikexperten Fredrik Söderquist tipsar om hur du blir ett mingelproffs.

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

Är du ny på jobbet? Det kan ibland vara lite svårt att komma in i gänget. Här är sex tips på vad du kan göra.

Så bygger du ett nätverk som boostar karriären

Så bygger du ett nätverk som boostar karriären

Ett starkt nätverk kan vara minst lika viktigt för karriären som studier och kompetens. Marie Thorslund från nätverket 4good tipsar om hur bygger ett.

Fler artiklar inom Nätverka