Rekommendationer på nätverkssajten Linkedin gav 21-årige Christian Ronnerstam, creative director, en skjuts i karriären.
Foto: Foto: Lotta Bergseth

Så optimerar du enkelt dina karriärmöjligheter

Uppd. 2010-12-14 14:09
 
 
Linkedin är ett Facebook för karriären. Vi guidar dig till maximal nätverksnytta.

Internetbaserade nätverk­et Linkedin ses allt mer som ett måste för den som vill optimera sina karriärmöjligheter.
Exempelvis underlättas spontanansökningar.
– Det är lätt att få fram en träfflista på alla i sitt nätverks nätverk som jobbar med till exempel HR-frågor i Stockholm, säger Linus Zackrisson, grundare av Minkarriär.se.

Nätverket är även en sjudande gryta för headhunting.
– Behöver jag få kontakt med automationsingenjör­er i Skåne så får jag snabbt fram en lista. Och om jag vill veta vilka i mitt nätverk som jobbar på Ikea kan jag se det också.

Boontariga Pipatanangura, vd på Workmint.se, ger det här rådet:
– Lägg till alla dina jobbrelaterade kontakter, inklusive rekryterare du har träffat. Genom nätverkskontakter kan du snabbt få en dörröppnare, som: ”Jag såg via vår gemensamma kontakt Mats Andersson att du söker en säljare.”

Christian Ronnerstam, 21, som jobbar som creative director, har haft stor nytta av sin profil:
– Många uppdragsgivare har använt min profilsida för att se vad jag har för erfarenheter och referenser. Jag har även kontaktats via Linkedin av företag som sett hur andra uppdrags­givare har rekommenderat mig.
Christian Ronnerstams tips: Så får du ut mer av Linkedin

Låt din personlighet skina.
Lägg vikt på att vara personlig, visa vem du är på ett professionellt sätt, men låt dig inte luras av formalitetens grå ton. Vi är människor, inte en profil på en hemsida eller ett formulär. Se till att låta din personlighet skina när du be­­­skriver dig själv.

Kom ihåg att fånga in rekommendationer.
Lägg tid på att rekommendera personer du har arbetat med, det resulterar ofta i att du får en rekommendation tillbaka, men kom ihåg att alla inte tänker på att de kan skriva en rekommendation, se därför till att våga fråga om det är möjligt.

Våga nätverka!
Syns du inte, finns du inte. Sökfunktionen i Linkedin finns av en anledning. Börja med att koppla samman de du arbetat med tidigare och se om du kan knyta några nya kontakter genom dem, men var heller inte rädd att kontakta nya personer inom samma bransch som du.

 
Kristian Borglund

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

Annons
Studenten Anas hittade det perfekta jobbet bredvid studierna

Studenten Anas hittade det perfekta jobbet bredvid studierna

Beijer Byggs Studentpool söker fler studenter som vill bygga på arbetslivserfarenhet och samtidigt dryga ut studentkassan.

Zanna Wiede om jobbet i Dubai: ”Har blivit mycket mer ödmjuk”

Zanna Wiede om jobbet i Dubai: ”Har blivit mycket mer ödmjuk”

Zanna Wiede gjorde tidigt klart för sin chef på Lindex att hon gärna ville prova på att jobba utomlands genom företaget.

Nej, så kan du inte få sparken

Nej, så kan du inte få sparken

Om du blir orättvist uppsagd och vill kräva jobbet tillbaka är det viktigaste att protestera direkt.

Så kommer du fram till vilket jobb som passar dig

Så kommer du fram till vilket jobb som passar dig

Vad gör jag om jag inte trivs med yrkesvalet, men inte vet vad jag vill göra istället? Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar.

10 tecken på att du fått nog på jobbet

10 tecken på att du fått nog på jobbet

Att lämna ett jobb du inte trivs med är inte lätt. Jobb-bloggen Work Buzz listar i alla fall tio varningsklockor som skvallrar om att det är dags att...

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Enligt Anders Nyman, förläggare och vd på Whip Media, är det fullt möjligt att släppa en bok samtidigt som du har ett annat jobb. Här är hans bästa tips.

Fler artiklar inom Karriär