Idriz Zogaj vet hur man tränar upp sitt minne. Han kan komma ihåg en sifferkombination på 160 siffror på fem minuter. I Appstore finns hans app Zogaj för den som vill bli lika bra.
Foto: Foto: Zogaj

Tips: Så kan du få ett knivskarpt minne i jul

Publ. 2010-12-15 10:26
 
 
Julhelgerna är sällskapsspelens högtid och ett perfekt tillfälle att träna upp ditt minne samtidigt som du har roligt.

Idriz Zogaj är civilingenjör i teknisk fysik men har ägnat större delen av sin karriär åt att lära ut hur man tränar upp minnet. Nyligen kom han  hem från Minnes-VM i Kina med en sjätteplacering.
Idriz kan bland annat komma ihåg en sifferkombination på 160 siffror på fem minuter. Och nej, han är inte född med en mirakelhjärna utan det är enbart träning som ligger bakom.
– Det normala är att man kan komma ihåg mellan 6–9 siffror i huvudet direkt efter man sett eller hört en sifferkombination. Men genom olika metoder kan man faktiskt komma ihåg mycket mer än vad man tror, säger Idriz Zogaj.

Idriz Zogaj tränar sitt  minne genom att bland annat bildsätta ord och siffror,  där ord och siffror får liv genom associationer.
Fredrik Torberger, psykologisk coach vittnar om att det är väl beprövade metoder.  Själv arbetar han med brain management där han tränar personer på beslutsnivå att stärka sitt minne med snarlika metoder.
– Genom att öva upp minnet får man en större kontroll över hjärnan. Med kontrollen blir man både effektivare och snabbare. Dessutom eliminerar man en hel del stress om man har kontroll över sin hjärna, säger Fredrik Torberger.

Vill man öva upp minnet med sällskapsspel så fungerar det inte att ta vilket spel som helst. Memory och olika frågespel kan fungera, men Idriz Zogaj tipsar hellre om andra spel.
– Schack, Master Mind och olika typer av kortspel är bättre om man verkligen vill träna minnet.
5 metoder som ger dig knivskarpt minne
1. Tänk i bilder
Koppla en siffra till en bild så blir det mycket lättare att komma ihåg den. Exempelvis 1 = ljus, 2 = svan, 3 = hjärta. Bildsätt siffrorna från 0–9 och öva sedan genom att kombinera ihop siffrorna som du kopplar ihop med bilderna. Ju galnare  desto lättare att minnas.

2. Associera
Använd information som redan ligger stadigt i hjärnan för att komma ihåg ointressant information. Detta gör du genom att associera nya saker till sådant som du redan känner igen. Associera till exempel en ”Mona” med en ram runt sig och ett mystiskt leende.

3. Gör en berättelse
Gör en berättelse av det du ska komma ihåg. Ett lösenord som 3IHs2b är till exempel inte så lätt att hålla i huvudet. Men om du i stället gör en liten berättelse av att 3 ILSKNA HUNDAR skäller efter 2 bilar så blir koden mycket enklare att lära sig.

4. Koppla till platser
Minnesplatsmetoden innebär att man kommer ihåg saker genom att placera in dem i en miljö som man väl känner till, exempelvis sitt eget hem. Stoppa in det du ska komma ihåg i de olika rummen. När du sedan går igenom rummen vet du vad du ska leta efter.

5. Aktivera dig
Långa föreläsningar eller möten med mycket information kan bli för mycket för hjärnan som i stället stänger av sig. Men genom att använda diagonala rörelser – exempelvis att man tar höger hand på vänster knä stimulerar och aktiverar man hjärnan igen.
 
Mary Örnborg

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du ett för stort kontrollbehov?

Har du ett för stort kontrollbehov?

Ett symtom på kontrollbeteende i karriären är att du "måste" utföra alla uppgifter perfekt, eller att du håller fast vid dina åsikter till absurdum,...

Ett myrsteg om dagen sätter fart på karriären

Ett myrsteg om dagen sätter fart på karriären

Ett steg i taget. Så vill Emma Pihl att du ska nå framgång på jobbet. TIPS: SKAFFA MENTOR OCH IDOL

Lär dig hantera ett nej

Lär dig hantera ett nej

"Tack för visat intresse men..." Känns den frasen bekant? Elin Langhelle, 47, har mött dessa ord mer än hundra gånger de senaste åren: – Det är alltid...

Fler artiklar inom Personlig utveckling