Henrik Pärsson skickade ett block och en webbadress med sitt cv.
Foto: Foto: Gustav Gräll

Så sticker du ut bland tusentals ansökningar

Publ. 2010-12-16 10:04
 
 
Det kan löna sig att tänka utanför ramarna när man söker jobb. Henrik Pärsson, 22, testade två egna sätt för att få komma på intervju.

Henrik Pärsson var en av alla som hamnade mitt i den pinande hårda motvind som drabbade jobbmarknaden 2008.
– Det kom knappt ut några jobb alls på jobbsökningssajterna, så jag insåg att jag behövde hitta en helt annan väg att få jobb.

Hur kan jag sticka ut? frågade han sig själv och kom på idén att trycka upp egna ”Att göra”-block, med bild på sig själv tillsammans med en webbadress.
– Jag vände mig till 200 företag. De fick mitt cv tillsammans med blocket med posten, säger han.

Tilltaget visade sig bli en snackis i dåvarande hemstaden Bollnäs.
– Tydligen kallades jag för ”den där killen som skickar block” och någon hade sagt att ”om man ser honom på stan kommer man ju att säga hej bara för det”.
Han följde även upp i mejl och telefon, och fick napp på ett snickeriföretag.

När han flyttade till Stockholm provade han något helt annat. Han beställde miniräknare med en förtryckt text: ”Det var jag som sökte jobb hos er. Räkna med mig.” Tio företag fick denna överraskning.
– Det tog en halv dag, sedan hade jag ett jobb.

Han vet redan hur han ska göra nästa gång han behöver jobb:
– Då är det nya grepp som gäller. Man måste försöka att gå udda vägar.
Tre olika sätt du kan få jobb på
1. Statusrad på Facebook
”Lyxmiddag för två på fin restaurang bortskänkes till den som fixar bästa jobbet till min kille.” Ungefär så löd den kreativa status-raden på Facebook när en driftig flickvän sonderade terrängen i kompis- och bekantskapskretsen när ett jobb behövde raggas fram snabbt.

2. Graffiti som jobbannons
Arbetslösa Alexandra Renfors ville synas inför arbetsgivarna i sin hemstad Malmö. På en vägg där det är lagligt att måla graffiti lät hon sin konstnärliga kompis Pärra ”Ruskig” Andreasson fixa en kontaktannons på väggen. Resultatet? En målad bild av Alexandra, och budskapet ”Jag vill ha arbete nu!”.

3. Tävlings fixare med pris
PR-killen och kitesurfaren Johan Ekroth blev av med jobbet när han just skulle bli pappa. Pressat läge. Så han utlyste en tävling med en kitesurfingkurs som förstapris för den som gav bästa ledtråden till var hans nästa jobb fanns. Tips kunde lämnas via hans blogg.
 
Kristian Borglund

Personligt brev

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personligt brev

Experten: Så bygger du upp ditt personliga brev med hjälp av en enkel mall

Experten: Så bygger du upp ditt personliga brev med hjälp av en enkel mall

Metrojobbs redaktör Anna Åslund ger dig en snabbguide över hur du enkelt sätter ihop ett välformulerat och säljande personligt brev.

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

Att komma på en bra inledning till sitt personliga brev är svårt. Metrojobb listar 4 alternativ som garanterat fångar läsarens uppmärksamhet.

Här är orden som ger dig jobb

Här är orden som ger dig jobb

Är du strukturerad, självgående och stresstålig? Då ökar dina chanser att få jobb i dag. Det är de mest efterfrågade egenskaperna i jobbannonser, enligt...

3 vanliga misstag i ditt personliga brev – och hur du fixar dem

3 vanliga misstag i ditt personliga brev – och hur du fixar dem

Ett tränat öga kan snabbt se om en arbetssökande verkligen är intresserad av jobbet eller inte. Det menar rekryteringsexperten Sara McCord.

Fler artiklar inom Personligt brev