När en 25-åring och en 60-åring ska jobba ihop kan svårigheter uppstå eftersom de båda generationerna uppfostrats på helt olika sätt.
Foto: Foto: Svenska Grafikbyrån

Etisk kompetens kan bli avgörande för ditt jobb

Publ. 2010-12-28 10:02
 
 

Etisk kompetens väntas bli ännu viktigare på arbetsmarknaden åren framöver. Här tränar du upp din etikmuskel.

Ett exempel där den etiska kompetensen sätts på prov är när en 60-åring och en 25-åring ska jobba tillsammans.
– Ohyggligt förenklat kan man säga att 60-åringen har uppfostrats i andan att man ska ta ansvar för det man har tagit på sig. De har mycket plikt och lojalitet i sig. 25-åringen har däremot fått andra bilder, till exempel att man ska kämpa för sina värderingar, säger Lena Edlund, teologie doktor och personalvetare, och författare till boken ”Etik i arbetslivet”.

Vad som är ”rätt” och ”fel” beror i själva verket på vems perspektiv eller vilka värderingar som ska ha företräde.

I takt med att vi går mot ett mer entreprenöriellt arbetsliv i Sverige, med mer individuellt ansvar och fler samarbeten över gränser, kommer det oftare att uppstå etiska konflikter, tror Lena Edlund.
– I ett samhälle där chefen inte längre pekar med hela handen räcker det inte med att vi själva vet vad vi tycker är viktigt. Vi behöver också ha koll på vad som är rätt i andras ögon, så att vi kan släppa vårt eget perspektiv ibland.

Bli mer etiskt kompetent

1. ”Rätt” kan vara föränderligt
Etik handlar om att hålla ordning på värderingar, på vad som är ”rätt” eller ”fel”. Men vad som är rätt är relativt. Det man tror på kan ändras med livets mognad. Det är en insikt som skön att få, för då slipper man att strida så för att ”ha rätt”.

2. Det finns alltid fler perspektiv
Som diplomat har Jan Eliasson alltid varit uppmärksam på att de människor han träffat kan ha ett annat synsätt än han, även i de mest elementära detaljer. Den vakenheten gör oss öppna för andra människors föreställning av världen.

3. Stanna upp
Stanna upp och känn efter vad du tycker är viktigt. Det kanske inte är att stå i rökrummet och sprida saker om din kollega som du fick höra av en annan kollega, hörsägen som kanske inte ens är sant. Vad är viktigt för dig? För dina kolleger? Prata igenom hur ni vill leva dessa värderingar.

 
Kristian Borglund

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Här är 5 framgångstips – sammanfattat från 200 karriärböcker

Här är 5 framgångstips – sammanfattat från 200 karriärböcker

Niklas Alm har han sammanfattat några av de vanligast förekommande tipsen i böckerna som enligt många experter är nyckeln till framgång.

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Enligt Anders Nyman, förläggare och vd på Whip Media, är det fullt möjligt att släppa en bok samtidigt som du har ett annat jobb. Här är hans bästa tips.

De har tips för bättre samarbete på jobbet

De har tips för bättre samarbete på jobbet

För unga är sam­arbete viktigare än allt annat i karriären, visar en färsk under­sökning. Men hur får man samarbetet att funka?

Fler artiklar inom Karriär