Tårtan – kan vara början på en framgångsrik karriär.
Foto: Foto: Scanpix

Strunta i ansökan och få jobbet – så gör du

Publ. 2010-12-28 16:51
 
 

Får du aldrig ens komma på intervju när du skickar in CV:t? Inspireras av fem personer som fixade jobbet på annat sätt.

Ofta när det handlar om att söka jobb kommer inte den ansökande längre än att skicka in sitt CV och personliga brev. Om inte det lyckas imponera på chefen så är du ute och får leta jobb någon annanstans. Detta gör att fler och fler lockas att göra sina ansökningar så kreativa och annorlunda som möjligt.
– Om det är lyckat beror väldigt mycket på vilket jobb man vill ha. Inom reklambranschen är det vanligt med väldigt kreativa CV:n. Vi hör ibland från vissa att de skulle vilja ha vanliga CV:n. De blir trötta på de allt för kreativa, säger Malin Blomgren, enhetschef på Arbetsförmedlingen.

Hon tycker att det kan passa med en kreativ ansökan om det är ett kreativt jobb som söks. Annars uppskattar de flesta en traditionell ansökan.

Att uppsöka arbetsgivaren och meddela att man är intresserad av att jobba för dem är inte heller något som bara behöver vara positivt.
– Många gånger kand det vara bra, men om det är en annons ute om en tjänst så föredrar de flesta att man söker den vanliga vägen , säger Malin Blomgren.

Ofta kan det dessutom vara svårt att hitta rätt person att prata med.
– Stora företag har ofta en personalavdelning och det kan vara svårt att hitta rätt person att prata med. Mindre företag så har ofta Vd:n ansvaret för rekryteringen och då kan det vara lättare att få prata med rätt person, säger Malin Blomgren.

5 genvägar till jobb (som fungerat)

Adam Alsing
Han sökte jobb på TV4 genom att filma sig själv, hålla upp en telefonkatalog och påstå att det var en namninsamling från alla som ville se honom som programledare. Fick jobbet.

Caroline Engvall
Hon slog i sin ansökan i en tårta som hon levererade till redaktionen på tidningen Frida. Några år senare var hon chefredaktör för tidningen.

Alec Brownstein
När han sökte jobb så köpte han upp nyckelord från Google. När reklambyråchefer googlade sig själva så hittade de ett meddelande från honom: "Googling yourself is a lof of fun. Hiring me is fun, too." Fick jobb på Y&R.

Linus Billqvist
Han tröttnade på att vara arbetslös och målade en stor skylt där det stod: "Jag är jävligt less på att vara arbetslös". Han hade tänkt stå med skylten i två veckor med efter en dag fick han jobb på hotell Hilton, skriver e24.se.

Eric Romer
Han ville söka jobb som marknadsförare på ett företag som säljer rakhyvlar för huvudet. Ansökan? En video där han rakade av sig håret. Han fick jobbet.

 
Rickard Lindholm

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb