Lisa Forsström.
Foto: Foto: Metro

Kristians årskrönika: De bästa karriärtipsen

Publ. 2010-12-30 09:55
 

Mer än 300 tips, verktyg och strategier för karriären har presenterats i Metro och på Metrojobb.se under året. Karriärredaktör Kristian Borglund har grävt fram sina 3 personliga favorittips och valt ut årets 3 nytänkare.

 

Årsfavorit 1: Det kanske viktigaste tipset från året handlar om att uppvärdera betydelsen av sin egen utveckling. Våga fråga dig själv:Hur mycket lägger du på din egen karriärutveckling om året jämfört med exempelvis bilen?

Lisa Forsström, försäljningschef på Payex, berättade i januari om hur hon i flera år betalat 5 000–6 000 kr per år ur egen ficka på kurser. Det har gett både intressantare arbetsuppgifter och tre gånger mer i lön. Snåla aldrig på dig själv.
Johannes Hansen. Johannes Hansen.
Foto: Metro
 
Årsfavorit 2: Nästa favorittips handlar om obehag, och levererades av den unge föreläsaren Johannes Hansen i april:

– Tyvärr tolkas ofta rädsla som tecken på att man ska ta ett steg tillbaka. Men i stället för att säga ”Jag tror inte att det här funkar” eller ”Nä, jag vill inte”, välj att säga ”Jag är rädd och tycker det är obekvämt, men gör det ändå”. Ska man utvecklas måste man gå utanför sin trygghetszon.
Lotta Abrahamsson. Lotta Abrahamsson.
Foto: Metro
 

Årsfavorit 3: Författaren och workshopledaren Lotta Abrahamsson gav i sep­tember rådet: skaffa en ”inspirationslåda”.

Gör det nu, du också! Samla allt beröm och annat positivt i den. En pepp-guldgruva.

Årets 3 coolaste jobb-nytänkare

Gröna Lund
Kristians motivering: När Gröna Lund meddelade att de skulle ta Facebook till hjälp för rekryteringen av årets 1 200 sommarjobbare väcktes RekryteringsSverige: Aha, kanske är sociala medier framtiden? Det här var i januari 2010. I dag kan man knappt andas ordet ”rekrytering” utan att nämna Facebook och Linkedin.

Tanja Parkkila
Kristians motivering: En virvelvind född på 80-talet som hjälper människor att upptäcka dolda jobbmöjligheter som ingen annan. Hennes initiativ Doldajobb.se blev en käftsmäll på Arbetsförmedlingen och i dag glöder Doldajobb-sidan på Facebook av aktivitet när människor tipsar varandra om jobb.  

Henrik Pärsson
Kristians motivering: 22-åring från Bollnäs som fick jobb genom att trycka upp block med sitt eget namn och webbadress som han skickade till en rad utvalda arbetsgivare. När han sökte nästa jobb lät han beställa miniräknare från Tyskland (med texten ”räkna med mig” och hans kontaktuppgifter ingraverade), vilket också ledde till jobb.

Kristian Borglund

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Företagsledningarna domineras ännu av män. Men det finns några kvinnor som gått hela vägen. Här är sju viktiga saker deras karriärer har gemensamt.

Fler artiklar inom Karriär