Foto: Foto: Lotta Imberg

Så klättrar du mot toppen

Publ. 2009-02-18 18:48
 
 

Tre saker väntar på dig när du blir befordrad:
Större ansvar. Högre lön. Och mer inflytande.
Men hur får du erbjudandet?


Metro sökte upp karriär-klättraren Claes Kilström, 34, för att få svar direkt ur verkligheten. Hans karriär har de senaste åren kretsat kring olika chefsroller i läkemedelsbolaget Astra Zenecas underhållssektioner. Han har varit både gruppchef, sektionschef och avdelningschef.
Här intill ger han sina bästa tips till alla som vill avancera på jobbet, baserat på sina egna erfarenheter.
– Något av det viktigaste är att vara tydlig inför chefen. Det försöker jag vara. Jag har bland annat nyligen planterat tanken om en internationell tjänst.
Vilka fördelar har det egentligen att stiga i graderna?
– Det blir allt lättare att förändra. När jag hade mitt första chefsjobb, i fordonsindustrin i Trollhättan, var jag 25 år och de andra 45. Jag blev den där ”killen som kommer med de nya idéerna”, och det tog två år innan förändringar gick igenom. Jag hade ju ingen erfarenhet som chef och tänkte naivt att andra automatiskt skulle köpa mina tankar. Det var en tuff tid, men lärorik.
Vad driver dig att avancera i karriären?
– Personligen måste jag ha större utmaningar hela tiden, och det ger en tillfredsställelse att företaget uppskattar vad jag gör. Fast mest stimulerande är nog när jag som chef kan så ett frö hos min personal som se­dan börjar växa, vilket leder fram till egna initiativ från medarbetarna som förbättrar verksamheten.
Claes pratar mycket om värdet av att ta initiativ och tänka större än sin egen enskilda arbetsuppgift. Det är något som även framgångscoachen Olof Röhlander förordar:
– Om man ger en hundralapp till någon och den bara försvinner, vill man då ge 500 kronor nästa gång? Det gäller att ta ansvar för sin framgång.

Claes tips Så avancerar du (också) på jobbet

Var tydlig med dina ambitioner. ”Som chef kan man inte avläsa vad människor vill. Om mina anställda är tydliga får jag chansen att hjälpa dem i den utvecklingen. Jag ser det som en vinst om en medarbetare vill utvecklas och ta mer ansvar.”

Gör PR för dig själv. ”Mark­nads­för dig och leverera på ett sätt som företaget vinner på. Man får inte vara hemlig om vad man gör. Informera i stället chefen om statusen för olika projekt, så att han eller hon ser att du tar ansvar för uppgiften.”

Håll vad du lovar. ”Att inte leverera det du har lovat, i rätt tid, förbättrar knappast oddsen att bli befordrad. Om du märker att en arbets­uppgift drar ut på tiden
– diskutera det med chefen.”

Ta egna initiativ. ”Vänta inte på att någon annan ska berätta vad som ska göras. Våga föreslå! Tänk också igenom hur du vill kommunicera dina idéer. Även den bästa idén kan bli ratad om inte kommunikationen sköts på rätt sätt. Skriv ner stolpar i förväg.”

 

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

Så får du andra att lyssna på dig Att vara respekterad på jobbet kan hjälpa dig att klättra i karriären.

Fler artiklar inom Karriär