För Lizbeth Lundberg, webbredaktör på Naturvårdsverket, är miljötänk vardag. Vaktmästaren Hans Holmberg sköter det gröna kontoret.

De jobbar på det gröna

Publ. 2009-02-05 16:05
 
 

Ekokontoret är här. Standby-lägen och tjänsteresor blir tabu. Återanvända möbler och video­konferenser helt rätt. Och varför inte en kompost i fikarummet?

När Naturvårdsverket flyttade till Konstfacks gamla lokaler blev det klimatsmarta kontoret verklighet.

På varje skrivbord finns en knapp som släcker standby-läget på dator, mobilladdare och skrivbordslampa.
– Vi har rörelsedetektorer som slår av all belysning när ingen rör sig i lokalerna. Toaletterna är snålspolande och vi har klätt om 210 gamla stolar till kafeterian, säger Teddy Lindström, fastighetsintendent på Naturvårdsverkets kontor i Stockholm.

För personalen är miljötänkandet vardag.
– Vi är så vana att jobba så här, det är ingenting man tänker på. Papper kastar man i återvinningen och matrester på komposten i köket, säger Lizbeth Lundberg, webbredaktör.

I ekotrendens tecken attraherar det miljövänliga kontoret allt fler. Även tjänsteföretag utanför industrin och tillverkningssektorn satsar på miljöcertifiering. Miljökonsulterna har goda dagar.
– Vi har inte lågkonjunktur. Vi har högkonjunktur, säger Bernt Nyström, vägledare på DMK Miljö- och kvalitetskonsult i Stockholm.

Han hjälper främst företag att bli certifierade enligt ISO 14001.
– Det krävs att man undersöker sin egen och sina största leverantörers miljöpåverkan och sedan bygger ett system för att förbättra den.

Miljökonsulten tipsar:

• Spara el: Slå av datorer och skrivare när du kan. Stäng av standby-knappen. Släck lyset.

• Sopsortera och återvinn.

• Se över resor och transporter. Video- och telefon­konferenser är ett alternativ som sparar utsläpp från flyg- och biltrafik. Om det är möjligt: Skippa tjänstebilar och ge de anställda busskort.

• Ställ krav. Många leverantörer av kontorsmaterial, apparatur eller mat väljer att miljöcertifiera sig eftersom kunderna kräver det. Vasakronans kontorsbarometer visar att 46 procent av de tillfrågade svarar att de är miljöintresserade, men inte vet hur de ska göra för
att arbetsplatsen ska bli mer miljöriktig.

Ann Hagman
Lotta Imberg
Fotograf

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Stressen som leder till utmattning – 6 tecken på att du är i riskzonen

Stressen som leder till utmattning – 6 tecken på att du är i riskzonen

Obalans mellan stress och vila kan leda till utmattningssyndrom eller stresskollaps. Här är de viktiga varningstecknen.

Därför återhämtar du dig inte när du sträckkollar din favoritserie

Därför återhämtar du dig inte när du sträckkollar din favoritserie

Älskar du att varva ner med din favoritserie efter en lång dag på jobbet? Enligt psykologen Cecilia Duberg kan det vara dags att tänka om.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa