Ann-Kristin Karlsson, miljökonsult på WSP Environmental, brukade frukta det värsta i karriären. Men med hjälp av karriärcoachen Suzanne Dahlerus ändrade hon sina tankar och blev fri från sin oro och fick mer livsbalans. 
Foto: Foto: Lotta Imberg

Så kan du bota rädslan för att förlora ditt jobb

Publ. 2008-12-15 21:03
 
 

Oroar du dig för jobbet? Ann-Kristin Karlsson, 33, oroade sig ständigt i karriären. Men hon lärde sig att ”styra bort” ångesten.

I den rådande finanskrisen är det lätt att måla upp illavarslande scenarier över hur illa det kan gå:
”Vad händer med mig nu? Tänk om jag blir arbetslös ...” är en tanke som etsar sig fast hos många, och då kommer ofta oron som ett brev på posten.
– Jag brukade måla fan på väggen om allt möjligt. Om jag till exempel skulle hålla en kurs eller ett seminarium gick jag igenom allt som kunde gå fel, alla jobbiga frågor jag kunde få och att jag skulle snubbla på sladden, säger Ann-Kristin.
Oron fick stort inflytande över hennes liv:
– Den tog över på många sätt. Jag försökte bland annat kompensera genom att överprestera på jobbet och sumpade både middagar med sambon och biobesök med vänner.
Till slut valde hon att söka hjälp för sin oro. Den första frågan från karriärcoachen Suzanne Dahlerus löd:
– Vad tycker du är roligt?
Från det ögonblicket vändes orospiralen. Ann-Kristin tipsar alla som känner sig oroliga för sina jobb
i varsel-Sverige att lära sig leda tankarna i helt nya riktningar.
– Flytta fokus från vad som kan gå fel till vad som är bra och roligt i livet.

5 tips av Karlsson och Dahlerus: Så lurar du din krisoro

Vad är det värsta som kan hända?
Låt oss säga att du blir arbetslös. Går världen verkligen under för det? Att du blir hemlös är inte speciellt sannolikt i Sverige. Och äkta lycka och glädje sitter inte i vare sig pengar eller materiella saker.

Flytta ditt fokus
Sätt ord på det som går bra, har möjlighet att gå bra och vad som ger dig energi. Vad tycker du är roligt? Se över hur du kan utvidga det som är bra, på jobbet och i livet, och fokusera dina tankar på det.

Gör en personlig värderingskoll
Vad betyder jobbet när det kommer till kritan? Och lever du efter dina värderingar? Ann-Kristin upptäckte att hon på pappret tyckte att familjen, vännerna och hälsan var viktigare än jobbet. Men hennes beteende visade något helt annat.

Vad har du att falla tillbaka på?
Om du skulle förlora jobbet, vad har du kvar då? Vad blir viktigt i stället? ”Om det hände mig skulle jag numera vara trygg nog att kunna luta mig mot vetskapen att många delar av mitt liv, det som egentligen är viktigast, som familj och vänner, är kvar.”

Varsel ligger utanför din kontroll
Visst har det hänt saker i ditt liv tidigare som har varit jobbiga? Men visst har du lyckats gå vidare ändå? Många gånger kan kriser till och med leda till nya möjligheter.

 

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa