Foto: Illustration: Ola Gustafsson

Skottsäkra ditt jobb

Uppd. 2008-11-24 23:07
 
 
Fråga
Är du rädd för att förlora jobbet?
 
 
 
 

Företagen har tagit fram hagelbössan. Det skjuts vilt – mot jobben.
– Det är hög tid att skottsäkra ditt jobb, råder den amerikanske karriärgurun Stephen Viscusi.

 
Jobb efter jobb försvinner på arbetsmarknaden.

För att inte bli ett offer för lågkonjunkturen är det upprustning som gäller, menar Stephen Viscusi, aktuell med boken ”Bulletproof your job”:
– I ekonomiskt tuffa tider är din främsta tillgång varken dina besparingar eller ditt hus, det är ditt jobb. Din främsta uppgift är att skydda det, menar han.

I boken visar han steg för steg hur man undviker att bli beskjuten av desperata arbetsgivare som går till attack mot sina personalkostnader.
– Ett misstag som många gör är att de tror att det är insatserna och meriterna som spelar roll.

Vad som verkligen har betydelse är vad chefen tycker om dig. Så ställ dig frågan ”Tycker chefen om mig?”. Är svaret nej, då har du problem. Visst, det kan låta orättvist, men det är så det fungerar.

Skyddsvästen består av fyra lager: Synlighet, smidighet, användbarhet och beredskap.
– Det räcker inte att bara testa strategierna. Gör dem till vanor i karriären.

Så tar du på skyddsvästen

Bli synligare
Jobbar du hårt i det tysta? Sorry, det är livsfarligt i kristider. Chefen måste se hur engagerad du är i ditt jobb. Synliggör dig så mycket du kan. Anländ till jobbet före chefen på morgonen och gå hem senare, i stället för att jobba sent hemifrån. Visa även att du är organiserad, ta anteckningar på möten och ställ frågor som visar att du tänker flera steg framåt. Även din klädsel spelar roll i många chefers ögon. Klä dig som om du tar ditt jobb på allvar.

Bli smidigare
Föreslå gärna förbättringar, men undvik att ladda dina förslag med gnäll över hur dåligt det har varit förut, hur dåligt det är nu, eller hur dåligt det kommer att bli. Gnäll skadar definitivt din skyddsväst. Om du dessutom är en person som ibland råka säga plumpa saker, kan det också vara läge att bli något mindre ”spontan” framöver. Lämna också dina privata problem hemma. Du vill inte att chefen associerar dig som personen som häller dålig energi över arbetsplatsen. Det strör bara salt i såren. Tänk på att chefen troligtvis har huvudvärk redan som det är.”
 
Bli mer användbar
Gör dig känd som en kollega som gärna coachar yngre och mindre erfarna anställda till goda insatser. Erbjud dig gärna att bli mentor, eller gå en kurs som ger dig unika kunskaper som är till nytta för alla. Dela med dig generöst, så att du gör dig känd som en ovärderlig källa till information och kunskaper. Lär känna din chef bättre och leverera precis det som han eller hon verkligen uppskattar. Om du exempelvis får en uppgift att lösa kan ett snabbt agerande vara rätt i vissa fall, medan mer grundlighet kan vara bättre i andra.

Var beredd

I kristider är det extra viktigt att vara beredd på alla eventualiteter i karriären. Oväntade nya jobbmöjligheter kan uppstå framför näsan på dig, eller mer dolt ute i ditt nätverk i branschen (du håller väl dina kontakter varma?). Gör som en professionell boxare: var beredd att blixtsnabbt parera. Hur länge sedan var det du uppdaterade din CV? Gör det nu. Skriv ner allt som du har åstadkommit på ditt nuvarande jobb och vad du strävar efter på sikt.”

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Kroppsspråket säger lika mycket som dina ord. Så hur kan du använda det till din fördel i karriären?

Fler artiklar inom Karriär