Michael Douglas i rollen som Gordon Gekko från "Wall Street – money never sleeps".

Foto: All over press

Så klär du dig för att få högre status på jobbet

Klädkoder finns inom alla yrken – allra mest där de inte är uttalade. Metro guidar.

Hur klär man sig för att få mer respekt på jobbet? Enligt Jacob Östberg, som forskar om klädernas symboliska betydelse vid Stockholms universitet, finns två sätt att gå till väga. Det ena är den konventionella metoden – att klä sig lite bättre än sina kolleger, mer likt cheferna. Det markerar att du aspirerar på en högre plats i hierarkin. Eller så kan du välja att göra tvärtom och strunta i klädkoderna.
– Det visar att du står över normen eftersom du är så duktig på det du gör. Din status vilar på något annat, säger Jacob Östberg.

Men det är en fin balansgång. Den som går över gränser riskerar att uppfattas som "lite förmer" än de andra.

Att kunna bryta normer kräver att man först har bra koll på hur man smälter in. Inom finansvärlden är det vanligt med nogsamt nedskrivna klädkoder som medarbetarna uppmanas att följa. Men här finns ändå markörer som kan visa var du befinner dig i hierarkin.
– I toppen finns den skräddarsydda kostymen i Gordon Gekko-stil, som nästan blir en slags rustning som ger makt. I Sedan finns hela spannet ner till Dressman eller HM-kostymen.

Eliten inom finansbranschen kan för det otränade ögat se ut som kloner av varandra. Här är det de subtlla signalerna som räknas – de som bara uppfattas av de som tillhör samma krets.

Men klädkoderna kan vara ännu svårare där folk som som mest avslappnade ut. Reklamare, som inte har någon uttalad klädkod har i själva verket ett strikt regelverk att hålla sig till om de vill smälta in i gänget. Ett tips är kolla vilka butiker eller märken som gäller på arbetsplatsen.
– Märken är extremt viktigt i dag, även om många förnekar att de bryr sig. Att köpa ett visst märke ger en trygghet i att det här plagget funkar på en viss arbetsplats, säger Jacob Östberg.

BILDEXTRA: Stilknepen som ger dig högre status

EXTREMASTE KLÄDKODEN PÅ SCHWEIZISK BANK

Före årsskiftet fick de anställda på den schweiziska storbanken UBS hem 43 sidor lång klädkod. Där reglerades allt från kvaliteten på underkläder till hur ofta männen måste raka sig. Avsikten var, enligt banken själv, att återupprätta förtroendet inför kunderna.

Kvinnornas hår bör färgas ofta så att ingen utväxt syns i hårbotten. Männens slipsknut ska matcha ansiktsformen. Männen avråds också bära några andra accessoarer än klocka, som signalerar "tillit och punktlighet".

LÄS HELA DRESSKODEN HÄR (pdf-fil)

Efter att dokumentet blivit förlöjligat i världspressen har banken nu annonserat att de tänker skala ner det 43-sidiga dokumentet något.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Här är 5 framgångstips – sammanfattat från 200 karriärböcker

Här är 5 framgångstips – sammanfattat från 200 karriärböcker

Niklas Alm har han sammanfattat några av de vanligast förekommande tipsen i böckerna som enligt många experter är nyckeln till framgång.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Enligt Anders Nyman, förläggare och vd på Whip Media, är det fullt möjligt att släppa en bok samtidigt som du har ett annat jobb. Här är hans bästa tips.

Fler artiklar inom Karriär