Hans Kullin hyllar de sociala nätverken när det gäller att rekrytera personal. – De är överlägsna andra kontaktytor när det gäller att hålla i gång många lösa förbindelser, säger han. 

Han söker personal – via sms och facebook

Publ. 2008-09-17 18:37
 
 
Rekrytering på Clarion Hotel. Emelie Walter inför juryn som ska välja hotellpersonal. – Det här är min chans att visa mig och min personlighet. Det är svårare att skriva ett personligt brev. 
 
Rekrytering på Clarion Hotel. Emelie Walter inför juryn som ska välja hotellpersonal. – Det här är min chans att visa mig och min personlighet. Det är svårare att skriva ett personligt brev. 
 
Hans Kullins bästa tips för annorlunda jobbsökeri

• Låt ditt nätverk veta vad du drömmer om. Om du är tydlig med vad du vill är chansen större att någon ser potentialen i att ge just dig just det jobbet. Se nätverken som en omvänd platsannons.
• Var social. Delta i diskussioner på nätet som rör din bransch eller intresseområde. Starta en blogg. Våga ta plats.
• Vårda dina relationer, även de som kanske inte verkar viktiga. Chansen är rätt stor att receptionisten på ditt förra jobb dyker upp i ett annat sammanhang längre fram i din karriär.

 

Facebook, nedladdningsbara test och mobilen – så rekryterar man modernt

Glöm det traditionella cv:t. Nu är det nya, moderna sätt att rekrytera som gäller.
Inom IT-branschen, där det råder brist på kvalificera­de programmerare och ­sy­stemutvecklare, har det gjorts rekryteringskampan­jer där de sökande dataingen­jörerna först måste hacka sig igenom en vägg för att kunna söka jobbet. I våras lade mobiloperatören 3 ut ett nedladdningsbart test på nätverkssajten för att hitta de rätta personlighe­terna till sina lediga tjäns­ter. Dessutom har företag som Microsoft, 3, Ernst & Young och Ericsson an­vänt Facebook för att hitta rätt medarbetare.
– Företagen vet att de mås­te anpassa sig till snabbare och mer lättfotade medarbe­tare och de måste leta där po­tentiella medarbetare finns – på nätet. Re­kryteringsansvariga och personalchefer har, precis som alla andra, krav på att visa resultat. Det ska ofta gå fort och det ska bli bra, säger entreprenörscoachen Patrick Grimlund.
Det kommer därför att bli allt viktigare för arbetsgivare att tänka till och sticka ut när man söker personal.
– Nya kontaktvägar ger möjlighet att visa andra färdigheter och egenskaper än de som syns i ett traditionellt cv. I dag är företag mer intresserade av vad du kan åstadkomma i framtiden och mindre intresserade av en lång meritlista, säger Daniel Salzer, trendstrateg och affärsutvecklare på den etnografiska konsultbyrån Trendethnography.
Så när Arbetsförmedlingen nyligen sökte folk till sitt nya bloggprojekt ”Jobbsökarna” struntade de i att skicka ut brev, som är Arbetsförmedlingens traditionella kanal.
– I stället annonserade vi ut tjänsterna via sms. Efter en vecka hade vi fått in över 1 000 ansökningar, säger Sara Damber, projektledare för ”Jobbsökarna”.
Hans Kullin är ansvarig för digital PR på den globala kommunikationsbyrån Burson-Marstellers Stockholmskontor och driver dessutom marknadsföringsbloggen Media Culpa. Han har för egen del erfarenhet av förmedling av jobbkontakter via sociala sajter och kan till viss del tacka Facebook för det jobb han har i dag.
– I dag bygger många, särskilt yngre, sin trygghet kring personliga nätverk i stället för runt en specifik arbetsplats. Nätverket följer sedan med när man byter jobb. De sociala nätverken på internet är överlägsna andra kontaktytor när det gäller att hålla i gång många lösa förbindelser. Redan i dag bygger smarta karriärplanerare sitt rykte genom olika kanaler som bloggar, nätverk och mikrobloggar. Det totala flödet av information om dig på nätet kallas för ”lifestreaming” och blir ett sätt att bygga en unik identitet på, förhoppningsvis en identitet som är attraktiv på arbetsmarknaden, säger Hans Kullin.
Han tror att konceptet kommer att utvecklas och börja användas under mer ordnade former.
– Vi kommer absolut att se mer av det här i framtiden. Jag tror att sociala sajter kommer att få ökat in­flytande när det gäller re­kommendationer och jobbkontakter, säger han.
 

Några viktiga nätverk för jobbsökare

• Linked in med sitt tydliga karriärfokus. www.linkedin.com
• Facebook för att ”alla är där”. www.facebook.com
• Ning, där du kan starta ett eget nätverk. www.ning.com
• På mikrobloggar som Jaiku och Twitter kan du skicka korta snabbmeddelanden till ditt
nätverk. www.jaiku.com och www.twitter.com

 

Sociala medier

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sociala medier

Annons
Jennifer fick drömjobbet – direkt efter utbildningen

Jennifer fick drömjobbet – direkt efter utbildningen

När Jennifer Jegréus började på International Hair Academy visste hon att drömjobbet som frisör väntade efter utbildningen.

Annons
Jobbet för dig som vill göra karriär på solsäkra Malta

Jobbet för dig som vill göra karriär på solsäkra Malta

Här är drömjobbet på soliga medelhavsön Malta som ger dig en bra språngbräda in i karriären.

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Tror du chefen googlar dig innan du får jobbet? Det är större chans att du kollas upp på LinkedIn.

Sju inlägg i sociala medier som kostat jobbet

Sju inlägg i sociala medier som kostat jobbet

Omplacerad. Fick sparken. Erbjöds inte jobbet. Olämpliga inlägg i sociala medier kan ha stor inverkan på karriären. Här är sju exempel.

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Lagen ger chefen rätt att övervaka ditt jobb Butiksägare i skräck för ny kvittokontroll Du är bevakad på jobbet.

Experten tipsar: Så blir du sökbar på LinkedIn

Experten tipsar: Så blir du sökbar på LinkedIn

40 procent av alla företag rekryterar personal via sociala medier. Men för att du ska kunna hitta ditt drömjobb på internet måste du göra dig synlig.

Fler artiklar inom Sociala medier