Får man gråta på jobbet?

Publ. 2008-08-21 09:45
 
 
 

Man kan väl inte gråta på jobbet heller. Ett vanligt resonemang på många arbetsplatser, men ibland kommer tårarna i alla fall.

Att gråta på jobbet är ett stort tabu för många. Eva Rusz är psykoterapeut och föreläser om just känslor på jobbet.

Får man visa starka känslor på jobbet i Sverige?
– Jag tror säkert att det har med kulturen att göra. I Sydamerika, där man är mer temperamentsfull, är det nog mer okej än i Sverige. Här sätter vi också ofta etiketter på saker. Man kanske får lära sig redan som barn att lipsillar är svaga. Det kan vara en föreställning som sitter i när man sedan börjar jobba.

Men kan man gråta på jobbet?
– Jag tycker att arbetsplatserna inrymmer små minifamiljer och då kan det vara sunt att lätta på trycket ibland, fast i måttliga mängder.

Om man sitter i ett viktigt möte och blir så engagerad att tårarna börjar rinna, hur ska man hantera situationen då?
– Det är otroligt svårt att med viljekraft kontrollera sådana känslor. Men tycker man att det blir för mycket uppmärksamhet kan man väl ursäkta sig, säga att man måste snyta sig eller något sådant. Om man till exempel är mitt uppe i en stor affär tycker jag att det är bättre att försöka förklara varför man gråter.

Hur ska chefen hantera situationen då?
– Självklart är det viktigt att visa empati och sym­pati, men det handlar om subtila avvägningar. Produktionen kan ju inte avstanna bara för att någon är ledsen. För en chef är det en balans mellan individen och laget.
 

Ledigt för hjärtesorg i Japan

Medan vi i Sverige debatterar om att nära släktingars dödsfall borde berättiga oss till betald sjukskrivning har ett litet japanskt företag som marknadsför kosmetika redan tagit tag i saken.

Hime & Co ger sina anställda betald ledighet om de råkar ut för ”en smärtsam upplösning av en relation”. Blir du dumpad får du betalt för att deppa hemma i några dagar. Och ju äldre du är, desto längre blir den giltiga ”brustet hjärta”-ledigheten.  

 
Fråga
Är det ok att gråta på jobbet?
 
 
 
 

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa