Jacob Tyrén, 23, Jens Björkegren, 23, och Calle Elgenstierna, 23, håller med om att det går
att bli mer kåt på jobbet.

Foto: Lotta Bergseth

Så lär du dig att "bli kåt" på jobbet

Det är Samuel West, forskare vid Lunds universitet, som har skrivit boken ”Konsten att bli kåt på jobbet”:
– Förr betydde kåt att man var fylld av livskraft och livsmod, livlig, glad och levnadslustig. Vem vill då inte vara kåt på jobbet? Titeln valdes för att det skulle kännas väldigt fel att en bok om arbetsglädje skulle ha en tråkig titel, ­säger han.

Inför sin bok om arbetsglädje har han djupintervjuat över 50 personer inom olika yrken. Och slutsatserna är att kåtheten på jobbet liknar den i bingen.
– Till exempel är båda känslor som kommer och går. Man kan inte alltid känna en sprudlande arbetsglädje, på samma sätt som man inte alltid kan vara sexuellt upphetsad. En annan likhet är att båda känslor är något man behöver tillåta sig att känna. Det är fortfarande lite fult att vara sexuellt kåt på samma sätt som det är lite tabu att älska sitt jobb och sina arbetskamrater.

Jens Björkegren, 23, på promenad genom Stockholm med sina kompisar, håller med om att det går att bli mer kåt på jobbet:
– Jobbet blir vad man gör det till. Det gäller att inte fastna i problem och vara negativ. Tiden vi är här på jorden ska vi ta vara på, även i förhållande till arbetsuppgifter och kolleger.
 

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Här är 5 framgångstips – sammanfattat från 200 karriärböcker

Här är 5 framgångstips – sammanfattat från 200 karriärböcker

Niklas Alm har han sammanfattat några av de vanligast förekommande tipsen i böckerna som enligt många experter är nyckeln till framgång.

Experten: Så gör du en grym hisspitch

Experten: Så gör du en grym hisspitch

En hisspitch kommer från tanken på att du ska hinna sälja in dig själv eller en idé på den korta tiden du står i en hiss med någon.

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Enligt Anders Nyman, förläggare och vd på Whip Media, är det fullt möjligt att släppa en bok samtidigt som du har ett annat jobb. Här är hans bästa tips.

Fler artiklar inom Karriär