I Henrik Perssons bok får du tipsen om hur du får chefen på din sida. – Om man fått chefen dit man vill kan man ta det lugnt på jobbet och göra lite som man vill, säger Henrik Persson skämtsamt. 
Foto: Foto: Urban Brådhe

Ta makten på jobbet

Publ. 2008-08-11 21:39
 
 
I samarbete med Shortcut.nu 
 
I samarbete med Shortcut.nu 
 
Metro rekommenderar
 
Mer på metro.se
 

Förvandla ditt nuvarande jobb till ditt drömjobb, där du får de arbetsupp­gifter du vill ha. Här får du knepen som gör såväl dig som din chef och dina kolleger till vinnare.

Makt. Det är det gyllene ordet som kan förvandla ditt nuvarande jobb till precis det jobb som du drömmer om. I boken ”Så får du chefen att göra som du vill” delar verksamhetsutvecklaren Henrik Persson med sig av sina knep.

Suckar du tungt varje gång som chefen inte gjort vad han ska? Sluta med det. Gör i stället det som chefen inte hinner med. Det ger dig inflytande, du blir behövd och oumbärlig, tre saker som är bra att lyfta fram vid nästa lönesamtal.

Samma taktik gäller om du vill ha inflytande på ett särskilt område. Om du lär dig allt om ämnet i fråga blir du snart den som alla på kontoret vänder sig till.
”Helt utan formella beslut har du fått mer makt, och det kommer att bli mycket svårt att ta den ifrån dig”, skriver Henrik Persson i sin bok.

Ett annat sätt att snabbt förändra din arbetssituation är att se till att just dina idéer blir förverkligade.

Presentera din idé för den person som har befogenhet att genomföra den – och gör det med en enda mening. Viktigast av allt: Försäkra dig om att denna person själv har något att tjäna på ditt förslag. Var dock beredd på att din eventuella motpart kommer att ta ditt svagaste argument och vända det till sin fördel.

Om du ogillar din chef så mycket att du vantrivs på jobbet finns ett knep för det med: Tala gott om chefen! Förhoppningsvis sprider sig ryktet så väl att chefen snart får ett erbjudande om nytt jobb.

6 tips: Så tar du kontrollen

 
 

Många lever sitt liv styrda av någon annan – chefen, part­nern eller barnen. I boken ”Bollen är din” ger författaren Reinhard K Sprenger råd om hur man tar tillbaka kontrollen.

1. Allt har ett pris. ”Kan inte” är samma sak som ”vill inte”. Allt har ett pris som du ibland inte är villig att betala.

2. Belöning sänker dig. Belöningar och beröm är inte av godo. De är exempel på styrning som sänker din självkänsla. Se i stället till att din energi kommer inifrån dig själv.

3. Gnäll inte. Har du gjort ett dåligt val? Välj om i stället för att gnälla.

4. Låt energin komma fram. Se till att din energi kommer inifrån. När du söker en hjälpande hand finner du den alltid i slutet av din egen arm.

5. Se till att ta ansvar. Vrede betyder att du skjuter över ett ansvar som är ditt på någon annan.

6. Säg vad du menar. Tänk på att stress bara uppstår när du säger ”ja” och menar ”nej”.

Sara spanar: Rekryteringschock

 
 

Investmentbanken Morgan Stanley sparade 6,3 miljarder kronor på att sparka 4 800 anställda under våren.

Vart pengarna ska gå? Jo, till att anställa de bästa bland de 75 000 amerikaner inom finanssektorn som har förlorat jobbet i år.

Alltså: Sparka ut slöfockarna och norpa gräddan av konkur­renternas arbetskraft. Det kanske är en vinnande rekryteringsstrategi. Hjärtlös men effektiv.

Vet du vad din arbetsgivare har i kikaren?

 

Nytt i Metro: Tips från Shortcut och Campus

Hallå där ... Sara Tuncel, chefredaktör för tidningarna Shortcut och Campus, som Metro i dag inleder ett ­sam­arbete med.

Vad är Shortcut och Campus?
– Det är två karriärtid­ningar som hjälper unga människor att komma fram­åt och må bra i arbetslivet.

Vem läser era tidningar?
– Shortcut går till 27 000 young professionals och Campus går till studenter
i slutet av sin utbildning. Den finns i tre versioner, teknik, ekonomi och juridik.

Vad är er styrka?
– Vi ingår i Universumgruppen, som gör under­sökningar av vad unga akademiker och studenter tycker och tänker så att vi lätt kan se vilka trender som är på gång. Och så har vi en kår av duktiga skribenter som har björnkoll på arbetslivet.

Vad får man inte läsa i era tidningar?
– Smink- och bantningstips, sport, sprit och kändisskvaller.

Varför samarbetar ni med Metro?
– Vi når ut till många fler läsare via Metro.

Hanna Göransson

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

”Jag är en arbetsmyra – man får inget gratis”

I högstadiet började Gabriel Yilmaz, 26, leka med tanken på att bli fastighetsmäklare. I dag omnämns han som en av Sveriges hetaste i yrket efter att ha...

Så lär ni er att  dra åt samma håll

Så lär ni er att dra åt samma håll

Kör du och kollegerna sina egna race på jobbet? Eller är ni som ett fotbollslag som drar åt samma håll?

Har du ett för stort kontrollbehov?

Har du ett för stort kontrollbehov?

Ett symtom på kontrollbeteende i karriären är att du "måste" utföra alla uppgifter perfekt, eller att du håller fast vid dina åsikter till absurdum,...

Fler artiklar inom Personlig utveckling