Allt fler svenskar söker sig utomlands. Christina Toths är en av dem. Hon har jobbat för Fritidsresor i Rom i 20 år. – Man lär sig otroligt mycket av att leva och jobba i ett annat land, säger hon.
Foto: Foto: Johan Almblad

Så får du ett jobb utomlands

Publ. 2008-06-16 18:13
 
 

Vi svenskar är populära på den utländska arbetsmarknaden. Men hur får man egentligen jobb? Metro ger tips om anställningsintervjun.

På den utländska arbetsmarknaden är det blågult som gäller – och vi lämnar landet som aldrig förr. 2006 flyttade 450 000 svenskar till utlandet och i dag bor närmare 400 000 svenskar utomlands. De allra flesta studerar eller arbetar, främst i Storbritannien, Norge och på Irland.
– Vi svenskar talar bra engelska, är servicemedvetna och vi sköter våra jobb, säger Lena Westling Seljee, arbetsförmedlare vid Arbetsförmedlingen Utland.

Det låter enkelt. Men hur övertygar du egentligen en blivande utländsk arbets­givare om att du är rätt person?
– Som svensk bör man komma ihåg att det informella ”you” och ”du” som används i både Sverige och England inte är speciellt uppskattat i länder som Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien, säger Ina Carina Fischer på Ikeas globala personalavdelning.

Jakob Cardell jobbar som rekryterare på företaget Madeo och har erfarenhet av anställningsintervjuer i såväl Tyskland som England. Han beskriver ansökningsprocessen i
Tyskland som ”fruktansvärt formell”.
– Inte nog med att man ska skriva ansökningsbrevet och cv:t extremt noggrant och strukturerat, man ska också tilltala alla med rätt titel. Det var lite udda att heta ”herr Cardell” överallt. Jag hade fullt sjå med att komma ihåg att inte kalla folk vid förnamn, säger Jakob Cardell.

Detta gäller när du söker jobb utomlands

Norge. Lena Westling Seljee, Arbetsförmed-lingen Utland:

”Om du ska göra en skriftlig ansökan bör den skrivas på dator. Du kan skriva på svenska. Cv:t bör innehålla personuppgifter, arbetslivserfarenhet, utbildning, IT-kunskaper, intressen och referenser.”

Finland. Anna Heller­stedt, Exportrådet Finland:

”I stort sett är det samma process när man söker arbete i Finland som i Sverige. Skillnaden är att man här i Finland relativt ofta ställer krav på flytande kunskaper i tal och skrift i
finska, engelska och svenska.”

Italien. Margareta Appell, Arbetsförmedlingen Utland:

”De flesta intervjuer sker på italienska. I Italien är klädseln är väldigt viktig. Jag skulle inte komma till en intervju där utan matchande handväska och skor.”

Frankrike. Lena Westling Seljee, Arbetsförmedlingen Utland:

”I Frankrike är det vanligt att skicka spontana ansökningar till företag samt att utnyttja kontakter och nätverk. Utan bra kunskaper i franska är det svårt att få jobb.”

USA. Jens Eriksson, karriärcoach:

”I USA bör man vara lite mer rättfram än hemma i Sverige. Överdriv inte, men uppträd självsäkert och lyft fram dig själv. I USA är det vanligt att man framhäver extraarbeten och sporter som man är
engagerad i.”

Caroline Engvall

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb