Namn: Claes Salomonsson
Ålder: 52 år
Bor: Tyresö
Yrke: PR-konsult

Kreativ röra: – Mitt skrivbord ser ut som Magnus Ugglas hår. Det kan verka virrigt för en ­utom­stående, men jag har superkoll på mina 95 procent papper, min dator, mobiltelefon och en bild av mig och husguden Ulf Lundell där jag hjälper honom att chatta.
Varför ser ditt skrivbord ut som det gör?
– Det speglar mitt liv. Jag är alltid på språng och ekorren i mig som samlar på saker jag tror att jag behöver i framtiden men sällan använder, som tidningsklipp. Huvudsaken är att jag hittar allt – och det gör jag.

Ditt skrivbord avslöjar dig

Uppd. 2008-06-11 14:01
 
 
Namn: Rafael HedmanÅlder: 33 årYrke: ­Kod­poet, (pro­gram­merare)Stilrent: – Mitt skrivbord är stilrent men hemtrevligt, vilket antagligen betyder att jag blandar samman arbete, hem och fritid. På skrivbordet har jag ett fint foto av en taklök jag har fått i inflyttningspresent av min flickvän Nevena. Dessutom har jag tre små krukor med två överlevande blommor. Bakom mig står dessutom en klotgrill som jag fick i present av min kusin och ett par bongotrummor han fick i present av mig. Det är lite av en tävling om vem som sist tar hem sin present. Namn: Rafael Hedman
Ålder: 33 år
Yrke: ­Kod­poet, (pro­gram­merare)

Stilrent: – Mitt skrivbord är stilrent men hemtrevligt, vilket antagligen betyder att jag blandar samman arbete, hem och fritid. På skrivbordet har jag ett fint foto av en taklök jag har fått i inflyttningspresent av min flickvän Nevena. Dessutom har jag tre små krukor med två överlevande blommor. Bakom mig står dessutom en klotgrill som jag fick i present av min kusin och ett par bongotrummor han fick i present av mig. Det är lite av en tävling om vem som sist tar hem sin present.
 
Namn: Mathilda HaarlaÅlder: 27 årYrke: Fotograf, designer, inköpare och personalchef på kitsch.se­­­­Ombonat: – Mitt skrivbord är livligt med massa saker som påminner mig att jag har ett kreativt liv och jobb. Jag har bland annat en massa växter, en flamingoram med foto av min pojkvän – och en sparbössa där det står ”I´m savin up to quit my job!”, vilket självklart är ett skämt. – Mitt skrivbord ser ut så här för att jag älskar när det är kitschigt runtomkring mig. Eftersom jag sitter vid skrivbordet så många timmar om dagen, varför inte göra det till en miljö man känner sig bekväm i? Namn: Mathilda Haarla
Ålder: 27 år
Yrke: Fotograf, designer, inköpare och personalchef på kitsch.se

­­­­Ombonat: – Mitt skrivbord är livligt med massa saker som påminner mig att jag har ett kreativt liv och jobb. Jag har bland annat en massa växter, en flamingoram med foto av min pojkvän – och en sparbössa där det står ”I´m savin up to quit my job!”, vilket självklart är ett skämt. – Mitt skrivbord ser ut så här för att jag älskar när det är kitschigt runtomkring mig. Eftersom jag sitter vid skrivbordet så många timmar om dagen, varför inte göra det till en miljö man känner sig bekväm i?
 
Fråga
Borde arbetstiden vara kortare under sommarhalvåret?
 
 
 
 

Kreativ kaos eller stilren minimalism

Har du kaos eller kalhygge på ditt jobbskrivbord?
Akta dig! Din skrivbordsröra kan säga dig vem du är.

Kan ditt skrivbord skvallra om din personlighet?
Absolut! Det är ­fors­karna överens om. Meredith Wells, forskare på University of Eastern ­Kentucky har kommit fram till att personer som skapar en trivsam arbetsmiljö mår bättre på jobbet. Det leder i sin tur till högre motivation på ­arbets­platsen och lägre personalomsättning.

Men man ska akta sig för att bedöma en person helt och hållet efter skrivbordet. En kaosartad röra kan faktiskt tyda på en organiserad person.
– Ofta har de effektiva och resultatinriktade personerna mest kaos på sina jobbskrivbord. ­Huvud­­­saken är att man kan skaffa sig en överblick och prioritera rätt, säger Chris Edman, konsult och författare till boken Planera dig fri.

Det här betyder sakerna på ditt bord

Växter. Växter på skrivbordet betyder att du känner dig trygg på jobbet och har för avsikt att stanna där länge.
Klocka på bordet. Folk som är tidsmedvetna har ofta både klocka och kalender på sitt skrivbord. De arbetar ofta hårt och noggrant.
Foton. Perfekta ­familje­foton vända mot besökaren kan uppfattas som status­symboler. Foton vända mot medarbetaren upplevs som genuina.
Personlig inredning. ­Den som känner sig bekväm och trygg på arbetsplatsen vågar också inreda sitt kontor på ett personligt sätt.
Godis. En godisskål säger ”välkommen in”. Det ­signalerar att du är utåtriktad.
Källa: Forskaren Sam ­Gosling vid TexasUniversitetet

Caroline Engvall

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Fler artiklar inom På jobbet