Få surchefen att blomma

Publ. 2008-06-04 18:14
 
 
Så får du bättre chefsrelationer

Var tydlig
Låt chefen veta exakt vad du behöver för att göra ett bra jobb och må bra. Inga chefer är tankeläsare.

Ta initiativ
Vänta inte på att chefen ska fixa allt. Föreslå exempelvis en ny punkt på vecko­mötet där du och kollegerna ger varandra positiv feedback om du känner dig osedd på jobbet.

Bjud till
Det är lättare att visa välvilja mot personer som är väl­villiga tillbaka. Så snåla inte med leenden, och ge chefen beröm när han eller hon faktiskt förtjänar det, och bjud in till fikarasten.
 

 

Är din chef värdelös?
Ta det lugnt.
Här får du hjälp att åtgärda problemet.


När chefen gör arbetsdagen till en plåga finns det två vägar ut.
Den ena är ut genom dörren. Den andra är att fråga dig själv: Hur kan jag själv bidra till förändring?
− Det hjälper inte att skälla på chefen eller att snacka skit, säger Christer Ackerman, konsult på Scandinavian Employee Institute och författare till boken ”Chefen och medarbetaren”.
Hur förändrar man en dålig chef då?
− Ta fram pedagogen i dig. Låt oss säga att chefen är oskicklig i sin kommunikation och att det leder till missförstånd. Visa då vad du eller avdelningen behöver. Du kan till exempel säga: ”Jag förstår inte riktigt vad du menar. Kan du ta det igen, ett steg i taget?” När du konsekvent visar en hjälpande attityd och uppmuntrar det beteende du vill ha börjar chefen till slut blomma.
Viktigt är också att ta ett gemensamt ansvar för det som händer på arbetsplatsen.
− I stället för att anklaga chefen för att inte ta tag i konflikter kan man säga exempelvis: ”Jag upplever att vi på den här arbetsplatsen – rätt eller fel – har konflikter som vi inte hanterar. Kan vi sätta oss ner någon dag i veckan och gå igenom hur vi kan komma till rätta med det?” Sök inte efter vems felet är, utan tryck bara på att du är angelägen om att något görs åt det. Kom gärna med egna förslag.
Och om chefen sedan blundar och håller för ögonen?
− Då kan man säga: ”Jag får en känsla av att inget händer efter diskussionen senast. Delar du min upplevelse?”
Och om inte det heller hjälper?
− Pröva att säga: ”Jag upplever att jag inte når fram till dig i det här” och var sedan tyst tills chefen öppnar munnen. Var vuxen i ditt beteende så lyssnar che­fen. Chefer är också människor.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

Fler artiklar inom På jobbet