Fredrik Boström, rektor på Grimstaskolan, är omtycket av lärare och elever. 
Foto: Foto: Urban Brådhe

Stor brist på rektorer – hälften borta om tio år

Publ. 2008-06-01 19:09
 
 

En ledarkris hotar Stock­holms grundskolor och orsaken är hög ålder. Inom tio år når nästan varannan rektor pensionsåldern. Nu ska en storsatsning säkra nyrekryteringen.

Nya siffror visar att hela 48,6 procent av skolledarna – rektorer och biträdande rektorer – i Stockholms stads grundskolor är 55 år eller äldre.

Det betyder att staden under de närmaste tio åren behöver rekrytera drygt 150 nya skolledare bara på grund av pensionsavgångar. Inräknat dem som slutar av andra skäl, till exempel för att byta jobb, kan behovet närma sig det dubbla.
– På det senaste året har vi anställt 20 rektorer och kanske dubbelt så många biträdande. Den takten behöver vi hålla, och det är en utmaning, säger Håkan Edman, grundskolechef på utbildningsförvaltningen.

Skolborgarrådet Lotta Edholm (fp) har en plan för att lösa rektorskrisen. Bland annat kommer en trainee-utbildning att inrättas för cirka 30 potentiella framtida rektorer per år. Tanken är att de ska få utbildning innan de får rektorstjänsten – i dag sker det ofta i omvänd ordning.
– Risken är annars att man bränner ut unga människor genom att anställa dem innan de har tillräckliga kunskaper.

Fredrik är Stockholms yngste rektor

YNGST. ”Fredrik är bäst – ingen protest!” Jo, ramsan som barnen på Grimstaskolan sjunger på rasten gäller faktiskt deras rektor.

I april tillträdde 33-årige Fredrik Boström tjänsten och blev därmed Stockholms yngste rektor, med ansvar för ett 80-tal anställda och 470 skolbarn. Det finns personal på skolan med barn i samma ålder som han.
– Jag har inte haft några problem med det. Folk verkar inte bry sig om ålder, det är personliga egenskaper och kompetens som räknas, säger han.

För honom var det naturligt att söka en rektorstjänst efter fyra år som lärare och tre år som biträdande rektor. Och han har inte ångrat sig.
– Det bästa med jobbet är ombytligheten – man vet aldrig vad som väntar.

Anders Göransson

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb