Fredrik Alm stängde av signalerna på mobilen och slapp stressen. 

Stäng av – och ta kontrollen

Publ. 2008-05-07 19:05
 
 
Experten: Våga stänga av

Sätt gränser
Stäng av, lita på telefonsvararen. Klargör också detta för din ar­betsgivare om du måste vara nåbar utanför arbetstid.

Stäng av sms-signal
Den stör mer än du tror. Med signalen avstängd är det du som bestämmer när du har tid.

Stäng av i förväg
Om du behöver sammanhängande tid utan att bli störd, se till att stänga av mobilen eller ringsignalen i förväg.

Lita på svararen
Om någon ringer och du inte har tid att prata med personen som ringer, låt då samtalet gå till telefonsvararen i stället.
”Du, jag sitter i ett möte, kan jag ringa upp?” är en onödig fras.

 
Vi svenskar blir alltmer stressade av våra ­mobil­telefoner.
– Nu måste vi fundera på i vilken utsträckning vi faktiskt behöver vara nå­bara, säger Sara Thomée, psykolog och doktorand vid Göteborgs universitet.


Mobilen ringer. Överallt. Jämt. Och vi blir alltmer stressade av att vem som helst kan nå oss – hela tiden.
– Möjligheten att vara nå­bar oavsett tid och plats stäl­ler ju höga krav på vår förmåga att själva sätta gränser och hantera risken att bli störda och avbrutna. Vårt jobb, privatliv och sociala liv blandas ihop och vi måste hitta egna lös­ningar för att kunna återhämta oss på ett bra sätt, säger Sara Thomée, psykolog och doktorand vid arbets- och miljömedicin på Göteborgs universitet.
Men faktum är att det går att vända mobilstressen till något positivt. Det gjorde Fredrik Alm, 31, i Stockholm. Han upplevde att han blev störd av att vara tvungen att svara på ett samtal när det passade motparten i stället för när det passade honom.
– En dag tröttnade jag på att inte ha kontrollen och stängde helt enkelt av alla signalerna på mobilen. Plötsligt var det bara när jag medvetet tog fram telefonen och tittade på den som jag kunde se om någon hade sökt mig. I början var det hemskt eftersom jag fortfarande var rädd för att missa viktiga samtal, men efter några veckor insåg jag att jag hade fått sammanhängande tid som inte av­bröts av sms eller in­kommande samtal. Jag hade höjt min livskvalitet drastiskt utan att göra något annat än att sluta vara an­träffbar på min mobil på de tider som inte passade mig.
Fredrik Alm tror att mobilstressen bland svenskar blir alltmer vanlig.
– Att ha en mobiltelefon innebär en massa positiva saker, men jag har mött många människor med mobil som inte ens har reflekterat över att det skulle vara möjligt att stänga av telefonen eftersom man skulle kunna missa något viktigt.
Caroline Engvall

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Fler artiklar inom På jobbet