Torbjörn och Patricia tar en kaffe på Patricias jobb Espresso House på Östermalm.
Foto: Foto: Lotta Imberg

Trendigt med volontärer

Publ. 2008-04-21 19:36
 
 

Gör en insats för världen – medan stämpelklockan tickar.
Allt fler företag låter numera sina anställda vara volontärer med lön.


– Responsen från alla jag träffar är enorm. Många vill ha möjlighet att hjälpa någon samtidigt som man jobbar, säger Torbjörn Eriksson, marknadschef på Skandia och tonårsmentor på arbetstid.
– Många uppskattar att cheferna tänker bredare än att bara se vad som är mest effektivt kortsiktigt. Dess­utom får ofta företaget ett bra rykte om man engagerar sig för andra, säger Tommy Borglund, etikexpert på Hallvarsson & Halvarsson. 

Trenden att satsa betald arbetstid på frivilligarbete kommer från USA och Stor­britannien. Klädföretaget Gap låter sina anställda volontera fem timmar om året, Timberland 40 timmar per år och anställd.

Torbjörn Eriksson, 54, marknadsområdeschef på Skandia, är en av de många svenskar som har möjlighet att göra något för andra under arbetstid. Han började sitt engagemang för fyra år sedan, när han efter ett föredrag av coachen Mia Törnblom bestämde sig för att bli mentor för unga som hade hamnat snett i livet.
– Jag ville göra en insats, vara ett vuxet föredöme, någon som kan lyssna utan att döma och få personen att tänka lite annorlunda.

Torbjörn lägger upp till två dagar i månaden på uppgiften, samtidigt som han klarar av sitt ordinarie jobb.
– Men det är inte alls något problem eftersom jag utvecklas och känner glädje inför det jag gör. Det kan jag sedan ta med mig till min arbetsplats.

Och visst finns det många vinnare.
– Min arbetsgivare får en medarbetare som mår bra på jobbet och får möjlighet att utvecklas på ett lite annorlunda sätt än vad som är vanligt på jobbet. Det är jag säker på att arbetsgivaren har igen mångdubbelt, säger Torbjörn Eriksson.

Hallå där ...

 
 

Maria Svensson på ­Volontär-byrån

Märker du av ett ökat ­intresse för volontärjobb från olika företag som vill stimulera sina anställda?
– Ja, absolut. Fler företag kontaktar oss för att få information.

Varför?
– Företag får större krav på sig att ta ett socialt ansvar. Ett sätt är att låta de anställda arbeta som volontärer i en ideell ­organisa­tion några timmar per månad.
Företag vill inte längre bara ge bort pengar utan i stället göra något kon­kret och involvera sina an­ställda. Det är ett sätt för företaget att vara en god samhällsmedborgare ­sam­tidigt som det ger ­personalen mycket. Våra under­sökningar visar att man mår bra av att engagera sig.

Vad kan det vara för olika volontäruppdrag?
– Det varierar väldigt mycket. Det kan vara att hjälpa till med läxläsning, ­mentors­upp­drag, att sitta i telefonjour eller att vara ­flyktingguide.­­­­­

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön