Margareta Löfquist, som pluggar till hälsoinformatiker, har haft fyra praktikperioder bland annat på Universitetssjukhuset i Lund. 

Snart kan du få vård via datorn

Publ. 2008-04-09 21:15
 
 

Hälsoinformatik är hett

Jobba med detta

• Arbetar hos vårdgivare (landsting, kommun, privat ) och på medicintekniska företag eller läkemedelsföretag.
• Spås en bra ar­betsmarknad hos företag som producerar medicinteknisk apparatur och/eller mjukvaror för hälso- och sjukvården.

 

Framtidens sjukvård är här. Snart kommer vi att sköta allt fler av våra vårdärenden på internet. "Nu är det vårdens tur att få lösningar som ­under­lättar verksamheten", säger Margareta Löfquist, som läser hälsoinformatik.

Nu kliver it-tjänsterna in i vården. För samtidigt som antalet vårdbesök stiger, utvecklas tekniken att bli allt bättre och billigare - medan personalkostnaderna blir dyrare. Därför är KY-utbildningen hälsoinformatik het. Under två års studier lär sig eleverna bland annat att samla in, behandla och använda information inom hälso- och sjukvården samtidigt som den senaste datortekniken ständigt är närvarande.

– IT är ett fantastiskt stöd för den verksamhet som bedrivs inom vården idag, säger Lars Densfelt, ansvarig för utbildningen i Malmö. Redan i dag erbjuder tio svenska vårdcentraler sina patienter olika ärendetjänster på nätet, bland annat nya recept, avbokning av tid och förnyelse av hjälpmedel. Och samtidigt som nya forskningsrön, modern teknik och nya läkemedel förändrar vården kommer allt fler att kunna vårdas i hemmet med övervakningsteknik och hemsjukvård. Därför är intresset för utbildningen stort. Förra året sökte 100 personer de 30 platser till utbildningen som har funnits i tre år.

– Vi har fått många positiva kommentarer från såväl hälso- och sjukvården som från dess leverantörer. Många studenter har dessutom fått jobb på sina praktikplatser, säger Lars Densfelt.

”Vi utvecklade ett klamydiatest på nätet”

”Jag kunde kombinera mina kunskaper inom IT med ett arbete inom vården.”

Margareta Löfquist, datakonsult
 

Margareta Löfquist, 43, är en av eleverna som går ut hälsoinformatikutbildningen i vår. Efter att ha jobbat som datakonsult ville hon ändra inriktning.

– Eftersom det händer så mycket inom vården inom just IT-utveckling blev jag intresserad. Utbildningen kändes perfekt för mig eftersom jag kunde kombinera mina kunskaper inom it med ett arbete inom vården, en spännande blandning, säger hon.
– Ett problem är ofta att vårdpersonalen kan sin del av verksamheten och de som utvecklar IT-systemen kan sin. Vi hälsoinformatiker ska kunna båda sidorna.

Under utbildningen har hon bland annat varit med och utvecklat ett klamydiatest på nätet.
– Dessutom har jag varit med vid utvärderingen av ett förlossningssystem och vid införandet av Region Skånes identitetskort, säger Margareta Löfquist.    

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa