Finansanalytikern Hans-Olov Öberg är både deckarförfattare och delägare i ett bokförlag. Dessutom spelar han både saxofon och gitarr. 
Foto: Foto: Henry Lundholm

Trött på jobbet? Skaffa en hobby

Publ. 2008-01-30 23:32
 
 

När vardagen känns stressig är det lätt att känna sig orkeslös. Men ett smart sätt att få ny energi är att skaffa sig en hobby som man verkligen brinner för.

Finansanalytikern Hans-Olov Öberg har en hel hög fritids- och sidosysslor. Han är deckarförfattare och delägare i ett bokförlag och spelar dessutom saxofon och gitarr.
– För mig är alla mina hobbyer och sidosysslor en möjlighet att rensa hjärnan och byta perspektiv på tillvaron. Författandet och musiken ger utlopp för den sorts kreativitet som jag inte kan slösa bort på jobbet.

Förläggandet är ett sätt för finansanalytikern i mig att testa mina idéer om företagande i praktiken, säger Hans-Olov.

Hans tips till andra som vill hitta en rolig hobby och bli bättre på att varva ner efter jobbet är att planera sin tid så att man verkligen kan ge sina intressen den tid de kräver.
– Sätt realistiska mål. Nöjer du dig med att spela fotboll i korpens lägstadivision eller har du högre ambitioner? Ska ditt nystartade rockband lira för skojs skull i ett garage eller få till stånd en världsturné? Sätt upp mål som du känner att du kan leva upp till samtidigt som du har roligt, säger Hans-Olov Öberg.

Så varvar du ner efter jobbet

Investera i lite egentid. Undvik att börja städa, plocka eller laga mat så fort du kommer hem. Unna dig i stället en stund för dig själv och varva ner genom att göra något bara för din egen skull. Gör något du brinner för. Satsa gärna på aktiviteter som står i kontrast till ditt arbete. Om du är revisor kanske att träna ett fotbollslag kan vara ett alternativ, och om du är snickare kanske en teoretisk kvällskurs i exempelvis historia inte är fel.

Ta en lång promenad eller träna.
När kroppen får jobba är det lättare att koppla bort tankarna på jobbet. För den som har ett stillasittande jobb är fysisk aktivitet dessutom ett bra sätt att få utlopp för sin överskottsenergi. Som en extra bonus är det ofta lättare att koppla av både fysiskt och psykiskt efter att man har rört på sig.

Använd restiden effektivt. Oavsett om du kör bil, åker tåg eller buss eller cyklar kan du passa på att låta tankarna flyga fritt på hemvägen. Ta ett djupt andetag och släpp alla jobbtankar i samma sekund som du lämnar arbetsplatsen. Betrakta inte restiden som något nödvändigt ont utan se det i stället som en stund då du kan ställa om hjärnan från jobbfokus till fritidsfokus.  Så varvaa

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa