Anders Ericson på Skatteverket med sin chef Jörgen Hansson. Anders fick nya uppgifter efter ett utvecklingssamtal där han kommit väl förberedd. – Nu när jag arbetar med konkreta mål och har väl förberedda argument är det lättare att föra en dialog med chefen. 
Foto: Foto: Christina Blom

Så ger du ditt bästa intryck under samtalet

Publ. 2008-01-28 19:24
 
 
I samarbete med livshandboken.se 
 
I samarbete med livshandboken.se 
 
Mer på metro.se
 

En gång om året är det dags för det årliga utvecklingssamtalet.
På en timme ska du sammanfatta året som gått och framföra önskemål om hur du vill utvecklas.


Mycket ska hinnas med på utvecklingssamtalet och det gäller att disponera tiden väl.
 – Det finns all anledning att lägga lite tid på att förbereda sitt utvecklingssamtal. Ett väl genomtänkt och strukturerat utvecklingssamtal kan medföra att du kan utöka dina befogenheter, får roligare arbetsuppgifter och kanske också högre lön, säger Doris Dahlin, som skrivit boken ”100 sidor om hur du gör utvecklingssamtalet till något att se fram emot”.

Hennes erfarenhet säger att många chefer har en tendens att sätta utvecklingssamtalen sist i prioriteringslistan när agendan tjocknar.
– Alla har rätt till ett årligt utvecklingssamtal och om chefen inte initierar det så gäller det att själv ta initiativ, säger Doris Dahlin.
Hon menar att den absolut viktigaste förberedelsen inför utvecklingssamtalet är att skaffa sig många argument  när man ska motivera varför man vill utöka sina befogenheter eller gå en kurs.

Efter att ha arbetat som programmerare i nio år på Skatteverket i Göteborg ville Anders Ericson jobba mindre med teknik och i stället vidareutveckla andra färdigheter, som ledarskap och kommunikation.

Inför utvecklingssamtalet förberedde han sig noga, bland annat genom att fundera ut mål som utvecklade honom både karriärmässigt och personligen och skriva ner sina argument.
– Jag förde fram mina argument och önskemål. Det resulterade i att jag blev teamledare i ett projekt. Jag fick jobba mer med de saker som utvecklade mig i stället för att enbart arbeta med programmering, säger han.

Tips inför, under och efter utvecklingssamtalet

Skriv en lista. Gör en lista i punktform där du skriver ner det du vill ta upp på ditt utvecklingssamtal. Förbered argument. Ha därefter listan som stöd under samtalet.

Kolla klockan. Håll koll på klockan och ta kontroll över samtalet. Hänvisa till din lista när chefen tar en paus.

Lyssna på kritik. Om du får kritik så undvik att inta försvarsställning direkt. Lyssna i stället på vad chefen har att säga och ställ följdfrågor om du känner att du inte förstår kritiken.
                    
Utvärdera. Utvärdera din insats genom att lista det du gjort bra och mindre bra under samtalets gång. Belöna dig gärna med exempelvis en blomma om du är stolt över din prestation. Samla minnesanteckningarna från olika utvecklingssamtal så kan du undvika att begå samma misstag flera gånger.
                     
Nervös? Känner du dig nervös så ta några djupa andetag och samla dig sekunderna innan du inleder ditt möte med chefen. Be att få en minuts paus mitt i för att samla dina tankar.
 
Tänk Positivt. Gå in i samtalet med en positiv och öppen inställning. Tänk minuterna innan det är dags att möta chefen på ett tillfälle när du kände dig lyckad.
 
Var tydlig. Var tydlig med dina önskemål och behov. Chefen är ingen tankeläsare.

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön