KARRIÄRCOACHEN SVARAR
Raoul Stubbe
affärscoach, Ulrika Wörding rekryteringschef, Frida Norling studievägledare KTH, Åsa Erba-Stenhammar ombudsman på fackförbundet Unionen.

Behövs personligt brev?

Uppd. 2008-01-22 20:06
 
 

Varje vecka svarar Metro Tekniks expert på frågor

FRÅGA: Jag har varit anställd på ett företag i fem år, nu har jag blivit erbjuden ett nytt jobb och undrar hur lång uppsägningstid jag har?
    På väg


SVAR: För att ta reda på vilken uppsägningstid du har måste du kolla tre olika saker: lagen om anställningsskydd, ditt kollektivavtal och/eller ditt anställningsavtal.
Uppsägningstiden varierar beroende på anställningstid. Enligt lag har du tre månaders uppsägningstid i och med att du varit anställd i fem år. Enligt vissa kollektivavtal har du
två månader till och med
sex års anställning och har ditt företag inte kollektivavtal måste du kolla vad som står i ditt anställningsavtal, det förekommer att man där avviker från lagens regler.    Å E-S

FRÅGA:
Måste jag skriva ett personligt brev och bifoga
i ansökan när jag söker jobb? 
    
    Frågvis -76


SVAR:
Du bör ha med ett personligt brev för att få tillfälle att uttrycka varför just du ska erbjudas tjänsten som du har sökt. Med andra ord, förklara varför du passar för arbetet och beskriv kort om du tidigare har haft liknande uppgifter.
Ett personligt brev bör ha fokus på ambition, vad du vill, vart du är på väg och varför du valt denna väg.    U W

FRÅGA: Hur långt ska mitt cv vara?       
    Undrande

SVAR: Ditt cv eller ditt personliga brev behöver inte och bör inte vara långt, snarare kort och koncist och få plats på helst en A 4.    U W

Personligt brev

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personligt brev

Experten: Så bygger du upp ditt personliga brev med hjälp av en enkel mall

Experten: Så bygger du upp ditt personliga brev med hjälp av en enkel mall

Metrojobbs redaktör Anna Åslund ger dig en snabbguide över hur du enkelt sätter ihop ett välformulerat och säljande personligt brev.

7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

Hur ska ett personligt brev se ut? Metrojobb bad karriärexperten Charlotte Hågård, som bland annat skrivit Stick Ut, Ansökningsboken och CV-boken, om...

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

Att komma på en bra inledning till sitt personliga brev är svårt. Metrojobb listar 4 alternativ som garanterat fångar läsarens uppmärksamhet.

Douglas kammade hem drömjobbet – här är hans vinnande personliga brev

Douglas kammade hem drömjobbet – här är hans vinnande personliga brev

Tack vare sitt personliga brev imponerade han tillräckligt på rekryteraren Ida Garamvölgyi för att hon skulle kalla honom till intervju.

Fler artiklar inom Personligt brev