Den 2 januari i år åkte över 22 000 deltagare i Vasaloppet i Kina.  
Foto: Foto: cris liao

Hitta drömjobbet i utlandet

Uppd. 2008-01-22 08:56
 
 
Företag som rekryterar svenskar till jobb i utlandet

Adecco SA
Mercuri Urval
Stepstone
Monster.se
Biotech job partner
Compass Rekrytering
K2 Search
International Recruitment Group
MRI SwedenSearch
Nordic Med
Swedish Recruitment Karlstad

 
Specialinriktade bemanningsföretag

• Blatteförmedlingen förmedlar arbeten för invandrare och jobbar för att öka förutsättningar för invandrare att förstå svensk företags- och affärskultur. Satsar både på rekryterings- och förändringsarbete. www.blatteformedlingen.se.

• Student Work Stockholm är ett bemanningsföretag som specialiserat sig på att föremedla jobb till studenter som vill skaffa sig arbetslivserfarenhet parallellt med studierna, samt ordna jobb år nyutexaminerade studenter. Finns även i Helsingfors och Tammerfors. www.studentwork.se

• Plus-65-jobb är ett bemanningsföretag för pensionärer som vill jobba några dagar i månaden. I första hand handlar det om hushållsnära tjänster. "Hyr en pensionär" är ett liknande bolag under uppsegling i Dalarna, med affärsidén att förmedla alla typer av jobb till ålderspensionärer.

• Stagepool är en arbetsförmedling som inriktar sig på jobb för artister och skådespelare. Man kan bli medlem i Stagepool på nätet och få information om auditions och jobb som passar. www.stagepool.se.

 

Att jobba utomlands är en dröm för många. Möjligheterna att göra verklighet av planerna blir bara bättre och bättre.
– Rörligheten ökar hela tiden, säger Kristina Ohlson, ansvarig för internationella affärer på rekryteringsföretaget Mercuri Urval.

Det finns i dag flera vägar att gå för den som vill göra karriär i ett annat land.
Ett sätt är att söka jobb i ett svenskt företag som har förgreningar i andra länder. Då kan man sedan söka utlandstjänster inom det egna företaget.
– Ett annat sätt är spontanansökningar direkt till internationella företag och rekryteringsföretag.

Skickar man till många kan man mycket väl ha tur och få napp, säger Kristina Ohlson.
Utlandserfarenhet, som att man bott eller jobbat utomlands tidigare, och att kunna det lokala språket är särskilt meriterande. En språkresa eller au pair-vistelse ger sällan den erfarenhet som företagen letar efter, menar Kristina Ohlson.

I stället är det längre vistelser eller studier, som räknas. Kristina Ohlson ser en trend i att allt fler svenskar med utländsk bakgrund åker och jobbar i det land där de har sina rötter.
– Det är en jättefördel när ens föräldrar kommer från det landet man åker och jobbar i. Då kan du språket men har ändå en svensk akademisk examen.

Företag med lediga tjänster vänder sig ofta till en rekryteringsfirma för att få hjälp med att hitta rätt person. De i sin tur gör de tester och intervjuer som krävs av de sökande. Just rekryteringar över nationsgränserna har blivit allt fler. Kristina Ohlson ser högkonjunkturen och globaliseringen som drivkrafterna bakom den ökade rörligheten.
– För unga i dag är det inga problem att teammöten hålls på engelska.

Foto: Cris Liao
 

Niclas bytte spår – blev chef i Peking

JOBB. En språkkurs och ett resestipendium tog Niclas Hellquist till Kina. Efter tio år och en framgångsrik karriär är han fortfarande kvar.

Sedan 1998 har han sett hur allt fler utlänningar, bland annat svenskar, kommer till Kina för att jobba. Fortfarande går det att åka på vinst och förlust.

Niclas Hellquist började i telekombranschen, på Ericsson och Nokia. Resan, som bara skulle bli ett år, blev bättre än han hade räknat med, och han blev kvar. Numera är han vice vd och ekonomiansvarig på Nordic Way, ett företag som tar kända skandinaviska idrottsevenemang som Vasaloppet och etablerar dem i Kina. Nyligen åkte 22 300 deltagare den kinesiska motsvarigheten till det svenska loppet. Sitt nuvarande jobb hittade han på nätet genom rekryteringsföretaget

Mercuri Urval. Efter ett personlighetstest, tre analytiska test och en anställningsintervju fick han jobbet. Men med sin mångåriga erfarenhet av Kina händer det numera oftare att han blir kontaktad av rekryterare än tvärtom.

Att vara svensk eller europé i Kina kan innebära en viss fördel, tror han.
– Kineserna är väldigt välutbildade, men som europé kan man kompensera med ett västerländskt tänkande och syn på problemlösning.

En av fördelarna med just Kina tycker Niclas Hellquist är närheten till alla stora företag. Rekryteringsmöjligheterna är därmed oändliga. Där som här gäller dock att man som sökande måste ha branschvana.
– Dessutom underlättar det, om inte annat för en själv, om man kan språket. Det gäller också att vara lyhörd för att allt vi gör i Sverige inte är rätt, säger Niclas Hellquist.

... men många vill flytta till Sverige också

Andreas Johansson jobbar med rekrytering på Manpower. 
 
Andreas Johansson jobbar med rekrytering på Manpower.  Foto: Christina Blom
 

POPULÄRT. Allt fler söker sig till Sverige i jakt på jobb. Över 29 000 kom under förra året för att jobba som byggnadsarbetare eller läkare.
Sverige har ett gott rykte ute i världen, menar Andreas Johansson, rekryteringskonsult på Manpower.

De senaste åren märks en ökad arbetskraftsinvandring även från länder utanför EU. 
– En del tvingas söka jobb i andra länder av ekonomiska skäl. Men för många är det också en önskan att ta sig ut och se världen, säger Monika Arvidsson som arbetar med migrationsfrågor på LO.

För att hitta utländsk arbetskraft går arbetsgivare oftast via bemanningsföretag. Just nu satsar Manpower på att utveckla en internationell databas för att underlätta utlandsrekrytering.
– Det handlar inte bara om att ta hit folk utan också om att öppna för svenskar som vill arbeta utomlands, säger Andreas Johansson.

I förra veckan träffade Uniflex ett pionjäravtal med ett polskt bemanningsföretag. Det polska företaget hjälper Uniflex att hitta kompetent arbetskraft för jobb i Sverige. Personalen följer svenska kollektivavtal.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb