Solange Aceituno såg till att ordna fina betyg och vitsord från en noga utvald referens hos sin före detta arbetsgivare. Tack vare det  fick hon jobb på Europeiska Försäkringars företagsavdelning. 
Foto: Foto: Lotta Imberg

Så fixar du de bästa vitsorden

Uppd. 2008-01-14 23:25
 
 

Arbetsbetyg är ett kraftfullt verktyg i ditt jobbsökande. Som tur är  finns det mycket du själv kan göra för att få ett riktigt bra betyg som kan öppna dörrarna till drömjobbet.

– Arbetsbetyg spelar ofta en enormt viktig roll i rekryteringsprocessen. Jag anser att de ofta är underskattade och att fler medarbetare borde ta saken i egna händer och själva ansvara för att de får ett bra arbetsbetyg, säger certifierade karriärcoachen Gunilla Lundqvist.

Det är inte alltid som chefen är bäst lämpad, kanske kan en kollega som känner dig bättre skriva betyget, eller, kanske kan du rentav skriva det själv?
– När jag skulle sluta på ett jobb bad jag chefen om tillåtelse att skriva mitt eget arbetsbetyg, som han sedan fick godkänna och skriva under. Chefen sa ja och jag fick på så vis möjlighet att se till att betyget verkligen innehöll alla de egenskaper och erfarenheter som jag ville ha med. Jag vill uppmana fler att våga föreslå att de själva skriver sitt eget arbetsbetyg, säger Gunilla Lundqvist.

Solange Aceituno fick, tack vare sin referens och sitt betyg från sitt jobb på Nordeas kundtjänstavdelning, ett jobb på försäkringsbolaget Europeiska Försäkringars företagsavdelning.
– Jag fick ett skriftligt betyg från min chef, men det sa inte så mycket om mig som person. Därför valde jag att ange en kvinnlig kollega som jag jobbat länge med som min referens.  Det var nog mycket tack vare referensen som jag fick jobbet, säger Solange.

Att kunna motivera den referens man väljer och att välja personen med omsorg är viktigt, enligt Solange.
– Om man är omtyckt och har en bra relation ökar det oddsen för att man ska få ett bra betyg eller en riktigt bra referens, säger Solange.

3 råd för bästa jobbetyget

 
 

1. Rättighet att få arbetsintyg. Om du och chefen inte kommer överens eller om du slutar abrupt ska du ändå be om ett arbetsbetyg, även om du inte känner dig motiverad att göra det. Det är din rättighet att få ett arbetsbetyg. Föreslå att du skriver betyget själv – och chefen slipper besväret.

2. Be om hjälp av andra.
Om du väljer att själv skriva ditt betyg, så be gärna en kollega som du har förtroende för att läsa igenom det och komma med förslag på förbättringar. Det kan bidra till att ge en mer nyanserad bild av vem du är.

3. Spara din utvecklingsplan. Dokumentera det du och chefen kommer fram till på utvecklingssamtalen och be chefen att skriva under din skriftliga utvecklingsplan. Det kan komma till användning när du ska skriva ditt betyg eller när du presenterar för chefen vilka meriter och egenskaper du gärna skulle vilja framhäva i ditt betyg.

Nätverka

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nätverka

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

Angela Ahola, doktor i psykologi och författare till boken ”Konsten att göra intryck”, kommer med sina bästa mingeltips.

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

Är du ny på jobbet? Det kan ibland vara lite svårt att komma in i gänget. Här är sex tips på vad du kan göra.

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Så anställde man Mellan andra och tredje kvartalet i år gjordes 403 000 anställningar, via extern rekrytering.

Kvinnonätverk: Flirta med chefen

Kvinnonätverk: Flirta med chefen

Flirta med rätt chef så gör du snabbare karriär. – Flirta med glimten i ögat. Använd det om det hjälper dig, säger Anna Cederquist på kvinnliga...

Fler artiklar inom Nätverka