En halv miljon får ångest på jobbet

Uppd. 2008-01-17 23:40
 

"Det är väldigt vanligt hos unga tjejer i högpresterande yrken.”

Bengt Arnetz, professor i socialmedicin
 

Var tionde svensk lider av prestationsångest på jobbet. Och enligt Bengt Arnetz, professor i socialmedicin, är det vanligast hos unga tjejer.

– Vi ser en snabb ökning i kunskapsintensiva och kreativa arbeten. Där är 30 procent drabbade, säger Bengt Arnetz, professor i socialmedicin.
– Det blir allt vanligare i intellektuellt utmanande yrken som forskare, mjukvaruutvecklare och journalist,  framför allt hos personer som i grunden är osäkra och i behov av bekräftelse.

Arnetz nya siffror innebär att 450 000 av de 4,5 miljoner förvärvsarbetande svenskarna är drabbade.
– Det är väldigt vanligt hos unga tjejer i högpresterande yrken. De har ofta extremt höga förväntningar på sig själva, men vet aldrig när de är riktigt bra, de väntar på feedback från chefen, men får ingen tydlig sådan, utan bara fortsätter.

Bengt Arnetz är knuten till Ceos, Centrum för miljörelaterad ohälsa och stress, i Uppsala, där man dagligen får in patienter med avancerad stressproblematik.
– Det är musiker, teaterfolk och idrottsmän, yrken där det inte finns någon naturlig gräns för vad som är en bra prestation, säger han.

Enligt Arnetz är 70 procent av jobben i Sverige kunskaps- och servicejobb där man är beroende av feedback. Och andelen sådana jobb bara ökar. 

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa