Foto: Foto: Lotta Imberg

Facebook is ... en hjälp i karrieären

Publ. 2007-12-17 20:41
 
 

Hösten 2007 kommer att gå till historien som tiden för Facebooks födelse i Sverige. Men nätforum som Facebook, Shortcut och Linked In är inte bara en arena för sociala kontakter och olika intresseföreningar.

Det är också ett utmärkt jobbverktyg som kan ge dig tips om lediga jobb, intressanta arbetsgivare och, inte minst, ett nätverk som är guld värt i karriärsammanhang.
– Antalet communities har ökat explosionsartat de senaste åren och det har blivit viktigare än någonsin att med omsorg välja vilka sammanhang man vill synas i. Ofta kombinerar man karriär och fritid på en community, och det virtuella nätverk man skapar kan man ha stor nytta av både privat och i karriären. En viktig tumregel för att kunna be folk om tips, rekommendationer och råd är att det finns ett förtroende mellan dig och människorna du umgås med på communityn och att den sociala samverkan bygger på ”givers gain”, alltså att du både ger och tar, säger Gustaf Lingmark, webbredaktör på studentforumet Academia Live.

Själv har han byggt upp stora delar av sitt professionella nätverk via nätforum. Han använder det för att få tips om afterwork-aktiviteter och mingel och få tips om och tipsa om lediga jobb.
– Communities går ut på att strukturera sin tillvaro och sina kontakter, att få tips och idéer och nätverka samtidigt som man förstärker sitt eget varumärke. Genom communities kan man bygga upp ett riktigt stort nätverk som tar betydligt mindre tid i anspråk än om man går in för att hitta kontakterna utanför nätet, säger Gustaf Lingmark.

Han menar att fler kan använda sig av nätforum som ett verktyg i karriären, och genom att visa vad man kan erbjuda i form av tips, råd och kontakter kan man också få tillgång till andras kompetens och nätverk.
– Visst är det bra att vara med i flera olika communities, men för att verkligen få ut något av sitt medlemskap rekommenderar jag att man satsar på ett fåtal, exempelvis en stor portal med många olika typer av medlemmar och en mindre, branschspecifik community, säger Gustaf Lingmark.

Gustaf Lingmark listar de bästa karriärnätverken

Gustaf Lingmark är webbredaktör på sajten www.academialive.se.
 
Gustaf Lingmark är webbredaktör på sajten www.academialive.se. Foto: Lotta Imberg
 

www.shortcut.nu

Ett nätverk för dig som vill utvecklas och må bra i arbetslivet. Här finns en mängd klubbar, varav många är karriärinriktade. En svensk community där du kan få tips om event och mingel, skicka ut efterlysningar till övriga medlemmar, som kan hjälpa dig med allt från jobbansökningar till tips om hur du säger upp dig på ett snyggt sätt.

www.facebook.com

Få en överblick över ditt sociala liv. Här kan du strukturera ditt sociala nätverk och det är lätt att få överblick över sin virtuella bekantskapskrets även om den är omfattande. Kartlägg gamla klasskompisar, före detta kolleger eller kursare som du tappat kontakten med eller dina vänners vänner som kan visa sig vara en viktig tillgång i karriären. Facebook har en bra internationell räckvidd.

www.linkedin.se

Digitalt visitkortsutbyte. Genom att addera folk på sin kontaktlista på
Linked In kan man få ingångar till olika företag. Ett väletablerat och stort nätverk med många medlemmar. Här kan du göra efterlysningar kring lediga jobb.

www.xing.nu


Professionella arbetskontakter. Det här forumet möjliggör mer djupgående relationer än många av sina konkurrenter. Här kan man lägga upp efterlysningar om man söker personal eller vill matcha sin profil med intressanta affärspartner.
joob.se En sajt som vill att användaren ska tänka tvärtom. Lista ditt drömjobb i stället för att vänta på att drömjobbet ska hitta dig. Sidan kopplas till större nätforum.

Sociala medier

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sociala medier

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Tror du chefen googlar dig innan du får jobbet? Det är större chans att du kollas upp på LinkedIn.

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Lagen ger chefen rätt att övervaka ditt jobb Butiksägare i skräck för ny kvittokontroll Du är bevakad på jobbet.

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Om du tar en paus från att tagga dina vänner i videos på söta kattungar kan även Facebook vara en plattform som hjälper dig att hitta nästa drömjobb.

Imponerande eller irriterande? Så skryter du på rätt sätt

Imponerande eller irriterande? Så skryter du på rätt sätt

Imponerar du på omgivningen, eller verkar du bara skrytsam och osympatisk? En ny studie visar att många har dålig koll på var gränsen går.

Fler artiklar inom Sociala medier