Fel kläder kan ge dig sparken från jobbet

Publ. 2007-11-28 18:02
 
 
 
Fråga
Vet du vilka klädregler som finns på din arbetsplats / skola.
 
 
 
 
 

Vet du hur du får se ut på jobbet? Kolla policyreglerna som kom med anställningsavtalet innan du färgar håret rött eller dyker upp på arbetsplatsen iförd spralliga kortbyxor. Annars kan du bli hemskickad.

Markus Persson färgade halva håret signalrött. Det var inte bra tyckte Stefan Dinesson, chef på företaget utanför Helsingborg där Persson jobbar. Persson skickades hem - utan lön - och med uppmaningen att komma tillbaka först när håret åter är enfärgat och inte "står åt alla håll".

Den radikala åtgärden motiverar Dinesson med att Persson i sitt jobb som montör kommer i kontakt med många kunder och är ett av företagets ansikten utåt. Dinesson lutar sig mot ett policydokument om "vårdat utseende" som alla anställda skrivit på.

– Jag tycker inte att man har vårdat utseende när halva håret är rött och halva svart och det står åt alla håll, säger Dinesson till TT.

Perssons lokale ombudsman i Grafiska Fackförbundet Mediafacket hävdar att åtgärden "är ett brott mot allt vad lagar heter". Men enligt experter TT varit i kontakt med handlar det i själva verket om en gråzon där det inte är helt lätt att avgöra vem som har rätt.

– Arbetsgivare kan i vissa fall ha synpunkter på hur anställda klär sig och ser ut. Bryter någon mot väldigt tydliga krav på uniform eller vårdad klädsel så ställs saken på sin spets om arbetstagaren vägrar att rätta sig efter detta, säger Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd. Krävs saklig grund

Omplacering eller till och med uppsägning kan bli aktuellt.

– Men då måste arbetstagaren ha fått möjlighet att rätta till det som anses vara fel, säger Ingemar Hamskär, chefsjurist på TCO. -Vid ett avsked får Arbetsdomstolen ta ställning till om det är sakligt i förhållande till kraven i branschen, praxis på arbetsplatsen och kundkontakter.

Men innan det gått så långt gäller det för arbetstagaren att spela sina kort rätt. Att stanna hemma från arbetet i protest är något som facket avråder från.

– Stannar man hemma på eget bevåg kan man bli av med jobbet av det skälet, säger Hamskär.

När det gäller Perssons röda, spretiga hår är Dan Holke skeptisk till att arbetsgivaren kan få rätt.

– Arbetsgivaren måste visa att det finns en saklig grund för kravet. Här finns ju inga praktiska sakliga skäl. Det verkar bara vara en fråga om tycke och smak och då borde den anställdes integritet väga tyngre.

Att skicka hem någon med indragen lön får man inte göra, enligt Ingemar Göransson, utredare på LO.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb