Joakim Sandin vågade ta klivet och byta till jobbet som fältsäljare på Salming Sport. 
Foto: Foto: Petra Jonsson

Så klarar du av att byta jobb

Uppd. 2007-10-09 00:30
 

Att byta jobb, sadla om eller starta eget företag är en dröm för många.
Ändå känns förändringarna ofta obehagliga.


Vår rädsla för att tappa kontrollen och omgivningens reaktioner håller oss tillbaka när det är dags för förändringar på jobbet. Om man vågar tackla sin rädsla blir steget från tanke till handling betydligt kortare.
– Rädslan för förändring är en av de största rädslorna vi människor har. Vi vet vad vi har men inte vad vi får, och rädslan för att misslyckas är stark för många. Nyckeln är att ha både stimulans och trygghet. Tryggheten har man inom sig, stimulansen får man utifrån. Så länge den inre tryggheten finns och man litar på att man har de resurser som behövs finns det ingen anledning att vara rädd för förändring. Alla förändringar innebär att vi tvingas expandera vår trygghetszon, vilket kräver självförtroende och mod, säger Olof Röhlander, mental tränare och coach.
Genom att ändra på sitt sätt att betrakta förändring och sin syn på misslyckanden kan man våga söka det där drömjobbet, hoppa på utbildningen man länge sneglat på eller våga förverkliga en affärsidé man länge funderat på. Genom att låta sig hållas tillbaka av förändringsrädsla går vi miste om många intressanta möjligheter i karriären och livet.
– Det är vanligt att vänta in i det sista med att genomföra en avgörande förändring, exempelvis byta jobb eller bryta upp från en destruktiv relation. I efterhand önskar de allra flesta att de vågat ta steget till förändring betydligt tidigare, säger Olof Röhlander.

4 tips – Så gör du

1 Rannsaka din självbild.
Dras du med uppfattningar om dig själv som egentligen inte stämmer? Bara för att någon sagt till dig att du är urusel på att hantera datorer för ett par år sedan behöver det inte finnas någon sanning i det påståendet. Tänk aldrig ”det kan jag inte, för sådan är jag”, utan konfrontera i stället bilden av dig själv och förändra den.

2 Omvärdera din definition på ett misslyckande.
Tänk att du aldrig kan misslyckas. Däremot kan du göra många misstag, vilket
är en nödvändighet för att utvecklas som person. Att göra misstag är mänskligt och man lär sig oftast något av dem. När man tar bort den starka laddning som begreppet misslyckande har minskar också rädslan för att inte lyckas.

3 Du kommer att vara nöjd med dig själv efteråt.
När du väl vågat genomföra en förändring kommer du att vara nöjd med dig själv. Du kommer förmodligen att vara stolt och glad för att du äntligen tog steget. Försök förnimma den känslan och använd den som målbild. Till slut kan längtan efter den där åtråvärda känslan bli så stor att du bestämmer dig för att våga agera.

4 Inse att det är omöjligt att ha full kontroll på framtiden.
Det kommer alltid att finnas faktorer som du, hur gärna du än vill, inte kan påverka. Satsa på att uppnå inre trygghet i stället för att försöka kontrollera hela din omvärld. En stor inre trygghet gör att du vågar förändras utan att förlamas av din rädsla för det okända. Tänk att ”vad som än händer i framtiden klarar jag av det”. Skriv ner det på en lapp och sätt upp den på kylskåpsdörren.

 

Joakim bytte till drömjobbet

Joakim Sandin jobbade i ett och ett halvt år som avdelningschef på Stadium i Göteborg. Han trivdes med jobbet men kände att han behövde nya utmaningar i karriären. Efter ett drygt halvårs funderingar bestämde han sig för att söka sitt drömjobb, som fältsäljare på Salming Sport.
– Jag trivs jättebra med att jobba på ett mindre företag. Här märks min prestation mycket tydligare än i en stor kedja. Här har jag mer eget ansvar och får jobba med kläder för fotboll och innebandy, de två sporter som jag brinner för mest.
I jobbet som fältsäljare är ingen dag den andra lik, och Joakim gillar att jobbet inte är lika förutsägbart som i en butik.
– Karriärbytet har gjort att jag växt som person och fått ny inspiration i karriären. Jag är verkligen glad att jag till slut vågade söka en ny utmaning och inte fastnade på mitt förra jobb.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Kroppsspråket säger lika mycket som dina ord. Så hur kan du använda det till din fördel i karriären?

Fler artiklar inom Karriär