Maria Andersson är projektledare för uterumsbyggnationer. – Det roligaste med just uterum är att man kan låta fantasin spira. Många gånger vet inte kunden vad de vill ha, säger hon.
Foto: Foto: Urban Brådhe

Maria Andersson är inredare – utomhus

Publ. 2007-09-12 22:04
 
 
Mer på metro.se
 
 
 

En del från den äldre generationen har svårt att acceptera kvinnor i ett mansdominerat yrke.

 
Frågorna du ska ställa dig själv om uterummet

• Vad behöver du?
Fundera kring vad du ska ha ditt uterum till. Ska det vara ett vind- och regnskydd för sommaren eller vill du kunna utnyttja rummet hela året?

• Vad passar ditt hus?
Ett uterum kan se ut på väldigt många sätt. Vad passar din hustyp? Ska det vara ett sadeltak eller kanske ett pulpettak? Kan ni få till uterummet i söderläge och ska du i så fall ha solskydd? Uterumsleverantörer har ofta kataloger och hemsidor där kan man få tips och idéer.

• Vad ingår i priset?
Var noggrann när du väljer leverantör och var överens från början om vad som ska ingå i priset.

• Bygglov
Glöm inte bort bygglovet!

 

Fikapaus med kunden. Då vet Maria Andersson att hon har gjort ett gott jobb.
– Om jag har byggt en vinterträdgård och kunden bjuder in mig på kaffe, då har jag lyckats bra, säger Norrköpingskvinnan.
Maria Andersson är en av få kvinnor i uterumsbranschen, en byggnisch som har spridit sig som frön i trädgårdstrendvinden.
– Visst har jag mött motgångar som kvinna och byggledare, speciellt eftersom en del från den äldre generationen har svårt att acceptera kvinnor i ett mansdominerat yrke. På ett större bygge kan man lätt få gliringar från byggjobbarna. Men jag har haft turen att jobba med bra killar i flera år – och kombinationen av manligt konstruktionstänkande och kvinnligt praktiskt funderande är toppen, säger Maria Andersson.

Att komma närmare naturen med hjälp av en tillbyggd vinterträdgård är trendigare än någonsin. Uterummen började bli på tapeten för ungefär 25 år sedan, men den riktiga explosionen lät vänta på sig. Tills nu.
– På grund av priset, tror jag. I dag kostar vi på våra hem väldigt mycket. I vår stressade vardag prioriterar vi att komma hem till vår borg och koppla av, säger Maria Andersson.
Själv började hon sin byggbranschbana som inredare.
– Men efter några år ville jag ha fler utmaningar. Hela familjen jobbar som entreprenörer på något sätt, så det var en lätt övergång.

För fyra år sedan kom hon i kontakt med vinterträdgårdsvärlden, en mix av Marias favoritdelar i design, konstruktion och inredning.
– Det roligaste med just uterum är att man kan låta fantasin spira. Många gånger vet inte kunden vad de vill ha, mer än att de önskar sig en vinterträdgård.

Då börjar det stora arbetet. Vad man ska ha för tak och utformning för att rummet ska passa in estetiskt på huset? Ska det vara platta eller torpargrund? Braskamin eller golvvärme? Trall eller klinker? Och så får man inte glömma bygglovet, förstås. Ett sådant tar från ett par veckor till cirka en månad att få beroende på var man bor och när under året man söker. De flesta bygglovsansökningar görs på våren, därför kan det vara bra att ordna bygglovet redan på hösten för att ha allt klart när man ska börja bygga sitt önskeuterum.

Nästa fråga är om man ska bygga själv eller ta hjälp.
– Ett bra alternativ är att låta en byggfirma bygga stommen och sedan kan man själv eventuellt lägga golv, sätta panel och hängrännor. Då har man garantier på att det blir tätt och stabilt, säger Maria Andersson.
För ett enklare uterum kan ofta grund och uterum vara klart på ungefär två veckor och priset varierar från cirka 50 000 till flera hundra tusen kronor, beroende på hur mycket man väljer att lägga på el, belysning, klinkers, panel och kanske braskamin.

Maria Andersson älskar sitt jobb – förutom när hon skulle lägga vattenburen värme i ett golv och en lokal rörmokare i 60-årsåldern absolut inte kunde acceptera att det var en kvinna som var projektledare.
– Rörmokaren pratade hela tiden till min kund, som till slut fick säga att han inte förstod vad som menades och att det skulle vara bättre att ta det med projektledaren, mig i det fallet.
Hon skrattar.
– Fast sedan har det ju förstås blivit väldigt många fikastunder i färdiga uterum.

Betong eller trä på govet? Det är bara en av alla frågor att fundera på när man bygger ett uterum. Betong eller trä på govet? Det är bara en av alla frågor att fundera på när man
bygger ett uterum.
Foto: Scanpix
 

Så får du jobbet som vinterträdgårdsmästare

UTBILDNING. Verkar arbetet som vinterträdgårdsbyggare spännande? Maria Andersson vet vad som krävs för attman skall lyckas bli det. Här delar hon med sig av sina tips

• Du ska vara utbildad snickare (det finns ingen speciell utbildning för för uterum). Ett plus är om du kan plåtslageri (för att lägga taket), plattsättning (för klinkers på golvet), rörmokeri (för att dra vattenburen värme i golvet) och så vidare.

• Du måste ha en god känsla för färg och form.

• Som projektledare håller du i trådarna för hela uterumsprojektet. Du  träffar kunden, lyssnar på önskemål, planerar med leverantören och ser till att hantverkare finns på plats – ända tills vinterträdgården är klar.  Du behöver alltså vara en god organisatör, gärna med bygg- och designkunskaper.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Med enkla knep går dina mejl från slafsiga till proffsiga. Här är Metrojobbs e-tikettskola. EXPERTENS TIPS

Egenskaperna som rankas högst när du söker jobb

Är du ansvarstagande, positiv och flexibel? Då är du en arbetsgivares dröm. Fackförbundet TCO har med hjälp av Statistiska Centralbyrån tagit reda på...

Experten: Så gör du en säljande spontanansökan

Experten: Så gör du en säljande spontanansökan

Genom att skicka in en spontanansökan sticker du ut från mängden och har goda chanser att knipa ett jobb som kanske ännu inte ens utannonserats.

Fler artiklar inom Söka jobb