Så gör du på jobbintervjun

Publ. 2007-08-22 19:36
 
 

KONKURRENS. Den klassiska anställningsintervjun har fått allt mer konkurrens.
Numera kan du bli kallad till case-intervjuer, panelintervjuer, telefonintervjuer och gruppintervjuer.

De olika intervjutyperna kräver helt olika strategier. Arbetsgivare väljer i allmänhet den intervjutyp som passar deras syfte bäst. Om de är intresserade av att testa hur du samarbetar i grupp väljer de gruppintervju, om de vill testa din problemlösningsförmåga blir förmodligen en case-intervju förstahandsvalet.
 – Kanske är din utbildning inte lika viktig som du tror, kanske är det i stället din attityd som blir utslagsgivande. Fokusera på att visa de sidor av dig själv som du tror att arbetsgivaren lägger tyngdpunkten på, säger karriärcoachen Charlotte Hågård.

TRADITIONELL: Ta inte kommandot

 
 
Vad händer? Du kommer till intervjun och får svara på frågor, och får vädra dina egna funderingar.
Tänk på: Låt rekryteraren ställa sina frågor först och undvik att ta kommando över intervjusituationen.

TELEFON: Var koncis och väck intresse

 
 

Vad händer? Du blir intervjuad över telefon, ofta som en första urgallring.
Tänk på: Var beredd med en 30-sekunderspresentation  när du får frågan "Vem är du?".  Den ska vara koncis, intresseväckande och informativ. Eftersom du inte träffar rekryteraren ansikte mot ansikte så är din röst ditt främsta verktyg. Var medveten om ditt tonläge, sträva efter att låta glad och entusiastisk. Prata långsamt och undvik att öka tempot även om du blir nervös.

GRUPP: Se till att synas – och lyssna

 
 

Vad händer? Du intervjuas ihop med andra kandidater, antingen för att göra ett första urval eller för att undersöka hur du fungerar i grupp.
Tänk på: Försök hitta en väl avvägd balans mellan att lyssna och synas. Förbered dig genom att fråga arbetsgivaren hur intervjun läggs upp.

PANEL: Fokusera inte bara på chefen

 
 

Vad händer? Du får träffa flera representanter från arbetsgivaren. Det kan vara en personalchef, en mellanchef och kanske även företagets vd. Medlemmarna i panelen har olika roller, någon är där enbart för att observera och lyssna, medan en annan ställer frågor och en tredje ställer en annan typ av frågor.
Tänk på: Fokusera inte för mycket på den som pratar mest. Undvik misstaget att ägna alltför mycket uppmärksamhet åt chefen. Sök istället ögonkontakt med alla och växla mellan att ha ögonkontakt med olika intervjupersoner. Ta god tid på dig att besvara frågorna och bli inte stressad för att mångas blickar dras till dig. 

CASE: Viktigt med samarbete

Vad händer? Efter att ha läst din ansökan vill arbetsgivaren veta hur du löser problem. Exempel på egenskaper som testas är stresstålighet och din förmåga att samarbeta i grupp. Caseintervjuer genomförs ofta i grupp och ni får en konkret uppgift som ska lösas på plats.
Tänk på: Fokusera inte enbart på att lösa caset, det viktiga är ofta inte att man snabbt kommer fram till rätt lösning utan snarare hur man samarbetar med andra och på vilket sätt du väljer att lösa problemet.

Anställningsintervju

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Anställningsintervju

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Enligt ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn kan du lista ut om du kommer att komma överens med chefen – redan innan du börjat på jobbet.

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

Innan du går på en jobbintervju bör du förbereda dig på hur du ska svara på intervjufrågorna.

Tio vanliga frågor på intervjun – och svaren

Tio vanliga frågor på intervjun – och svaren

Förbered dig på de här intervjufrågorna och öka chanserna. Experten Jan Kallberg: "Förvänta dig följdfrågor".

Ska du på arbetsintervju? Här är 7 tips som får dig att kamma hem jobbet

Ska du på arbetsintervju? Här är 7 tips som får dig att kamma hem jobbet

Är du nervös? Vi hjälper dig – förbered dig inför jobbintervjun med hjälp av dessa tipsen.

Fler artiklar inom Anställningsintervju