Martin Tivéus arbetar på teleoperatören Glocalnet. Hans intraprenörskap har tagit honom ända till företagets vd-stol. – Intraprenörskap handlar om att hitta nya affärer genom att förändra inom en befintlig verksamhet istället för att starta nya bolag, säger han.
Foto: Foto: Henry Lundholm

Intraprenören – företagets dröm

Publ. 2007-06-06 19:08
 
 

IDÉER. En intraprenör har i princip samma egenskaper som en entreprenör: brinner för sitt jobb, ger sig inte, sticker gärna ut hakan – och testar sina idéer tills de får genomslag.
Skillnaden är att intraprenören är anställd i en organisation.  

De senaste åren har statusen för dessa ”interna entreprenörer” ökat avsevärt:
– Företag jobbar mer aktivt än tidigare för att attrahera och behålla dessa individer. De hjälper företaget att behålla sin konkurrenskraft i ett företagsklimat som allt mer baseras på konkurrens och likriktning, säger Ola Ahlvarsson, författare till boken ”Mission Possible”, där han bland annat skriver om intraprenörskap.
Han menar att allt fler företag samtidigt ser sambandet mellan att uppmuntra medarbetarnas intraprenöriella egenskaper och ett ökat välmående.

Som exempel nämner Ola Ahlvarsson 3M, företaget som bland annat skapat Post-it lapparna.
– Där har de anställda ett par timmar i veckan avsatta för att arbeta med egna, innovativa projekt.
Martin Tivéus, vd på teleoperatören Glocalnet, är en typisk intraprenör.
– En bra intraprenör måste brinna för att kommunicera med och motivera människor till förändring, något som passar bra in på min personlighet, säger han.

Så blir du en intraprenör

1. Lär dig av intraprenörer som uppmärksammas i media. Kan du ta efter dem? Eller lära dig något av dem? Skaffa dig förebilder och inspireras av deras erfarenheter.

2. Dela med dig av dina idéer.  Var inte överdrivet rädd för att någon ska stjäla din idé eller ditt förbättringsförslag.  Du har
i princip alltid mer att vinna än att förlora på att dela med dig av din idé till andra.  De kan ge dig feedback och nya infallsvinklar som gör att du kan utveckla din idé ytterligare innan du tar steget och presenterar idén för din närmsta chef.

3. Visa att du är engagerad och är beredd att riskera något för din idé. Om du exempelvis presenterar dina förslag på förbättringar så erbjud dig att söka extern finansiering, arbeta med projektet på kvällstid en period eller gå ner lite i arbetstid för att kunna arbeta parallellt med projektet en tid. Det imponerar på chefen och visar att du brinner för din idé.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär