Författaren Stefan Ekberg har slutat stressa. I sin senaste bok vill han hjälpa andra att vinna tid på jobbet – Gör saker på en gång. Hellre något bra i dag än något perfekt i morgon, säger han.
Foto: Foto: Henric Lindsten

Stefan Ekberg: Så får du mer tid över

Uppd. 2007-06-04 10:50
 
 
Mer på Metro.se
 
Stefan Ekberg

Ålder: 41 år
Familj: Gift med Helena, 42 år, barnen Frida, 15 år, Felix, 12 år.
Bor: I Vasastan i Stockholm.
Aktuell: Med boken "100 sidor om hur du vinner tid" som kommit ut nu på Bokförlaget Redaktionen.
Bakgrund: Har tidigare bland annat skrivit romaner, till exempel "Den döende yuppien" (1992), jobbat och journalist och skrivit manus till tv-såporna "OP 7" och "Vänner och fiender".

 

INTERVJUN Förläggaren och författaren Stefan Ekberg säger sig vara ett geni på att unyttja tiden. I sin senaste bok "100 sidor om hur du vinner tid" ger han konkreta tips på hur du hinner mer på jobbet – och på köpet får mindre stress, slipper jobba över och får mer tid till dig själv, fritiden och familjen.

– Jag är övertygad om att alla kan jobba mindre om de bara slutar slarva bort tid på onödiga möten, telefonsamtal, avbrott, mejl och sådant som snor tiden, säger Stefan Ekberg, som sedan sex år tillbaka driver bokförlaget Redaktionen.

Han leder företaget, skriver böcker, ger ut och skriver tio olika nyhetsbrev och hinner umgås med familjen, läsa minst 50 böcker per år, träna fyra gånger i veckan, åka motorcykel och fiska.

Hur gör du?
– Jag prioriterar. Jag har ett schema för jobbet om vad jag ska lägga tiden på under vissa timmar. Då behöver jag inte ha annat som gnager som dåliga samveten och fundera över om jag borde göra det i stället. Jag har haft det tokstressigt tidigare och jag har undersökt mina tidstjuvar. Jag har varit en extrem ja-sägare i jobbet. Nu har jag lärt mig säga nej. Telefonen var en jättestor tidstjuv för mig.

Vad är svårt om man vill ändra sitt sätt att jobba?
– Självdisciplin, att bli sin egen chef och försöka styra sig själv åt något håll. Jag smiter hela tiden om jag inte håller koll på mig själv, då börjar jag kolla på något kul på nätet eller så.

Du menar att det är viktigt att ta paus och göra roliga saker på jobbet – hinner man det?
– Man måste schemalägga lattjolajban också. Man måste komma bort en stund. Man får förnyad energi av det. Det här tror jag är jätteviktigt framöver. Åttiotalisterna kommer nog att se på arbetslivet på ett helt annat sätt än vi i allmänhet gör nu, med mycket större frihet till sådana saker. På många gamla arbetsplatser handlar det mer om att vara på plats åtta till fem än vad man gör.

Kan alla ha nytta av din bok?
– Alla som vill saker med sin jobb. Den är riktad till ambitiösa personer. Företagare, tjästemannasektorn med kontorsjobbande karriärister, alla som vill åstadkomma saker på jobbet utan att gå in i väggar.

Du har skrivit många böcker i råd- och tipsgenren nu, blir det fler romaner?

– Jag håller på med två, men vi får se vad det blir. Det handlar om tid och prioriteringar.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär