Lisa Härdmark är informationssäkerhetskonsult. ”Det är självklart för ett företag att låsa kassaskåpet, men när det gäller det interna nätverket kan säkerheten vara väldigt dålig”, säger hon. 
Foto: Foto: Urban Brådhe

Hon vill skydda din dator

Publ. 2007-05-30 19:22
 
 

RISKANALYSER. Många företag och myndigheter har insett att de behöver hjälp att förbättra sin IT-säkerhet. Det har gjort att arbetsmarknaden skriker efter den typen av kompetens.
– Många företag skickar känslig information okrypterad. Det är som att skicka ett vykort som alla kan läsa, säger Lisa Härdmark.

Hon arbetar som informationssäkerhetskonsult på Nexus, ett konsult- och produktföretag som jobbar med informations- och IT-säkerhet. För Lisa Härdmark innebär det att hon hyrs ut som konsult till kunder som behöver hjälp.
En arbetsuppgift handlar om att göra riskanalyser. Då skapas olika scenerier som kunderna sedan får hjälp att förebygga och åtgärda.
– Många har mycket kvar att lära på det här området. Det är självklart för ett företag att låsa kassaskåpet, men när det gäller det interna nätverket kan säkerheten vara väldigt dålig.

Lisa Härdmark tog sin examen i data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet 2005 och har haft tre olika anställningar sedan dess.
– Det bästa med mitt jobb är att arbetsuppgifterna är varierande och att det finns stora utvecklingsmöjligheter. Man kan själv välja inriktning.
Lisa Härdmark tror att arbetsmarknaden för hennes yrkesgrupp kommer att vara mycket god under en lång tid Regeringens vision om 24-timmarsmyndigheten – att medborgarna ska slippa öppettider och själva kunna logga in  på nätet – är ett av flera exempel som tyder på en fortsatt stor efterfrågan.
– En annan del som Nexus arbetar med är det som kallas ”computer forensics”, att utreda till exempel dataintrång. Sådana tjänster tror jag också kommer att öka.

Försäkring sig mot IT-brott

Det kan försäkringen täcka

• Putsa upp varumärken efter negativa skriverier.
• Kunna betala lösensumma om någon hotar med att attackera företagets servrar.
• De kostnader som uppstår om verksamheten måste ligga nere till följd av en attack.

 

DATAINTRÅNG. Johan Histrup är en av de första i landet som jobbar med försäkringar mot IT-brott. Han är vice vd och marknadschef på Direct Försäkringsmäklarna.
– Skador på det här området sker, det vet vi. Och då är det viktigt för både små och stora företag att försäkra sig mot dem, säger Johan Histrup.
Företaget har erbjudit kunderna olika IT-försäkringar i två år, men det är först de senaste sex månaderna som efterfrågan i Sverige har kommit igång på allvar.
Går det att som privatperson försäkra sig mot till exempel virusattacker?
– Inte i nuläget, men vi har precis inlett diskussioner med ett virusskyddföretag.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Fler artiklar inom Söka jobb