Röntgensjuksköterskan Ylva Ryngebo fick Stockholms stads uppfinnarstipendium på 75 000 kronor. Pengarna har hon bland annat använt till finansiering av patent- och produktutveckling för uppfinningen Easymark. Hunden Snoffe är med som sällskap när Ylva uppfinner. 
Foto: Foto: Lotta Imberg

Att välja rätt

Uppd. 2007-10-09 17:30
 
 

Begränsa din sökning redan från början. Fundera på varför du söker stipendium och vad du tänker använda pengarna till. Då blir det också lättare att hitta stipendier som passar just dig.

Ansökningstips

1. Knepet med en bra ansökan är att fånga läsarens intresse på ett par sekunder. Skriv kort och koncist, gör gärna ett utkast och redigera sedan texten så att den bara är hälften så lång. Ofta använder vi fler ord än som egentligen krävs för att sälja in oss själva.

2. Lägg krut på att motivera varför just du ska få stipendiet. Visa hur stipendiet kommer att leda till något konkret, som ett jobb inom en viss bransch efter examen.

3. Bifoga referenser eller rekommendationer i brevet, gärna från en före detta arbetsgivare eller lärare. Kolla noga vilka bilagor de olika fondförvaltarna efterfrågar så att du slipper komplettera din ansökan i efterhand.

Stipendier för miljoner

STIPENDIER. Varje år delas miljontals kronor ut i stipendier. Vill du ha en del av den kakan? Metro guidar dig till de härliga pengarna.
Det finns flera tusen stipendier att söka – för alla möjliga syften. Du kan få hjälp att finansiera din drömutbildning, en termin utomlands, en resa eller idrottsutövande.  Eller, som i röntgensjuksköterskan Ylva Ryngebos fall: patent- och produktutveckling.
– Stipendiet på 75 000 kronor gjorde att jag verkligen vågade satsa på min uppfinnarkarriär. I dag har jag sex uppfinningar och tre patent, säger hon.
Vissa stipendier täcker kostnader för litteratur och kursavgifter, medan andra stipendier även täcker levnadsomkostnader.
Den tid du investerar i att leta reda på rätt stipendier och skapa en säljande ansökan kan betala sig många gånger om.

Här hittar du stipendierna

Det finns tusentals stipendier att söka. I stort sett alla finns samlade i en databas tillgänglig från många större bibliotek och arbetsförmedlingar. Du kan även läsa ”Stora fondboken”, som ges ut varje år. Den listar så gott som alla stipendier och fonder.

Här kan du söka stipendier på nätet
www.stiftelser.lst.se – länsstyrelsernas sökbara databas.

www.syoguiden.com – har en bra förteckning över olika stipendier.

www.globalgrant.com – världens största databas för stipendier och anslag. Kostar 99-280 kronor i månaden.

www.stipendier.se – liknande söktjänst där det kostar 250 att få reda på vilka stipendier man kan söka.

www.su.se/pub/jsp/polopoly.jsp?d=634&a=1770 – Stockholms universitet har samlat många bra länkar till institutioner som ger stipendier.

www.uppsatser.se/uppsatsstipendier.php – Här kan du söka stipendier speciellt för uppsatsskrivning

"Stora fondboken", hitta billigaste priset på boken genom att klicka här


Livshandboken.se/metro.se
 

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Fler artiklar inom Lön