Så här fint kan ett katastrofskrivbord bli.

Så får du snyggt på ditt skrivbord

Uppd. 2007-05-15 10:31
 
 
Mer på Metro.se
 
Metro rekommenderar
 
Nina Strandberg arbetar med att rensa upp och skapa struktur hos företag och privatpersoner.
 
Nina Strandberg arbetar med att rensa upp och skapa struktur hos företag och privatpersoner.
 

OREDA Ordning och reda på skrivbordet låter bra i teorin, men blir ofta svårt att realisera i praktiken.
– Knepet för att behålla ordning och struktur är att skapa ett sorteringssystem som passar en själv, säger Nina Strandberg, som driver företaget Iordning och arbetar med att rensa upp och skapa struktur hos företag och privatpersoner.
Hur ser just ditt pappersflöde ut? Det är nyckeln, att fundera igenom hur det fungerar på just ditt jobb. Vilka papper får du? Vad behöver just du för att enkelt hitta dem senare? Vilka pärmar behövs? Vad ska det stå på dem? Hur kan register underlätta?
För att orka hålla ordning är sedan rutin nyckelordet.
– Det gäller att göra sorterandet till en rutin lika självklar som att borsta tänderna, säger Nina Strandberg.
Hon ger rådet att underhålla ordningen varje dag eller en gång i veckan, att då sortera in lösa papper och prylar på sina platser.
– En vanlig orsak till stökiga skrivbord är en rädsla för att göra sig av med papper och prylar som man tror sig ha användning för sedan.
Om det hjälper kan du ha en särskild skrivbordslåda för sådant som kanske kan slängas, men där du inte riktigt törs. Det viktiga är att hålla skrivbordet rent.
– Ett stökigt skrivbord kan leda till räkningar som betalas för sent, missade möten eller viktiga papper som försvinner. Det kan också minska trivseln och arbetsron. Vinsterna om man lyckas hålla ordning är en tidsbesparing och ökad trivsel, säger Nina Strandberg.

Så gör du

1. Sorteringssystem. Sortera i mappar, pärmar, plastkorgar eller ett väggsystem- välj det som är enklast för dig.  Du kan välja att sortera i bokstavsordning, men också efter kategori, exempelvis ”intressanta artiklar att läsa”, ”obetalade fakturor” eller ”viktiga intyg” eller ”kunden X” eller ”till avdelningsmötet på måndag”.

2. Skål till småplock. En snygg glasskål passar bra som förvaring för gem, häftstift, frimärken och annat löst småplock.

3. En mappväska i A 4-format med fack som ”att åtgärda”, ”väntar på svar”, ”att fundera över”  gör att du vet var du ska placera alla papper.

4. Skaffa en bok med ”att göra-listor” i olika kategorier, exempelvis ”att ringa” och ”ämnen att diskutera på möten”. Skriv upp allt du ska göra i boken och släng inbjudningar och information på lösa lappar så snart du noterat dem på listan.


5. Rensa bort papper och prylar som du inte arbetar med för tillfället och förvara det dolt, i en byrålåda eller liknande. Det minskar pappersmängden avsevärt och gör dig mindre distraherad.

 

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Fler artiklar inom På jobbet