Typerna på julfesten

Uppd. 2009-12-09 18:10
 

Vilka du hänger med på jobbets julfest har stor betydelse  Etablera kontakt med nyckelpersoner, få kännedom om vad som är på gång och bygg karriärrelationer  Här är tre typer du vill hänga med – och tre typer du inte vill hänga med på julfesten "Vanligtvis kanske man måste gå formella vägar för att få kontakt med en viss person, nu kan man få kontakt vid ris a la maltan", säger Angeli Sjöström, vd på MinKarriär.se

 

Häng med de här

1. Proffsminglarna. Rör sig ledigt i lokalen utan att fastna i en soffa hela kvällen. Det är dessa personer som ser till att du blir en del i samtalet. De är nyfikna på dig, har har en genuin vilja att hjälpa dig framåt. De får en inre tillfredsställelse i att sammanföra dig med rätt personer:  "Du borde verkligen prata med Stefan på kommunikationsavdelningen. Kom med här, så presenterar jag er för varandra!".


2. Skvallrarna. Se skvallrarna som en möjlighet att få spridning på egna budskap. Allt som du vill ska sippra ut i organisationen kan du berätta för en skvallrare. Vill du bli chef om fem år? Säg det till en skvallrare, så kan du vara ganska säker på att många får reda på din önskan. Viktigt: Ge personen en känsla av att ingen annan har fått reda på det här tidigare. Det höjer värdet på skvallret.

3. Gatekeepers. Gatekeepers är personer som kan vara nödvändiga att ha en god relation med, även om yrkestiteln inte alltid skvallrar om det. Det kan vara receptionisten som väljer vilka samtal som ska kopplas vidare, eller assistenten som hjälper chefer att ta fram underlag till beslut, eller en informell ledare som styr vilka idéer som får fotfäste och vilka som inte gör det.

 

Undvik de här

1. Flirtarna. Charmar dig med komplimanger och beröm, samtidigt som de smyger in önskningar som gynnar dem själva. En typisk kommentar kan vara ”Du som är så ung och duktig, skulle inte du kunna skriva protokoll från våra möten på onsdagar, det skulle vara jättebra för dig.” Mitt i all charm inser du inte att du har tagit på dig en ny arbetsuppgift.

2. Ångvältarna. Ångvälten kidnappar samtal, bryter in i andras konversationer och talar bara om sig själva. Tar mer energi än de ger. I undantagsfall ställer de frågor till dig, men bara för att i nästa stund använda dina svar som språngbrädor för att prata ännu mer om sig själva. De är ofta ickegenerösa. De frågar dig om kontakter och tips, men delar sällan med sig.

3. Freeriders. De som följer dig som en kardborre under kvällen, utan att själv bidra med något kontstruktivt som energi eller samtalsämnen. Freeriders vill vara med där det händer, men tillför ingenting själva.

4 jobb du kan söka i dag

Byggarbetare
Kållereds bygg i Göteborg söker snickare, betongarbetare och murare för heltidsjobb.

TILL JOBBANNONSEN

Projektledare
HiQ söker en projektledare med systemutvecklarbakgrund för uppdrag i Mälardalen.

TILL JOBBANNONSEN

IT-lärare
KYH söker en huvudlärare till KY-utbildningen Agile Developer i Göteborg.

TILL JOBBANNONSEN

Butikschef & Lagerchef
Brukspecialisten söker en butikschef och en lagerchef till ny specialistbutik i Stockholm.

TILL JOBBANNONSEN

Kristian Borglund

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

Fler artiklar inom På jobbet