Fem tips för dig som vill plugga på distans

Uppd. 2009-11-19 14:59
 
 
 
 
Här är Chris 5 bästa tips:

1. Ta reda på så mycket du kan om distansutbildningen ifråga innan du börjar.
2. Se till att planera dina studier! Självdisciplin är a och o när det gäller distansstudier.
3. Ta kontakt med andra som pluggar samma distansutbildning som du. Då kan ni plugga tillsammans.
4. Oftast är det obligatoriska sammankomster fler gånger per termin. Tänk på att du kan bli borta flera dagar då.
5. Sök praktikplats på din hemort i god tid!

Läs mer om distansstudier på SyoGuiden.com.

 
Relaterat
 

Vill du börja studera och samtidigt kunna bo kvar på din hemort? Då kan distansstudier vara något för dig. Här ger SyoGuidens studieexpert Chris Wigh sina bästa råd till dig som funderar på att börja läsa på distans.

Vilka utbildningar kan man läsa på distans?
–Nu för tiden kan läsa både kurser och hela program på distans. När det gäller yrkesutbildningar är sjuksköterska och bibliotekarie några av de yrken man läsa till. Och när det gäller kurser finns det distansutbildningar inom alla områden, säger Chris Wigh, studie- och yrkesvägledare och studieexpert på SyoGuiden.com.

Distansstudier – hur fungerar det?
–Man får räkna med vissa sammankomster ett par gånger per termin. Praktiken kan du oftast göra på din hemort. Men när det gäller studier på distans är det viktigt att förstå att det faktiskt inte tar mindre tid. Det både kostar en hel del och innebär mycket hemarbete, säger Chris Wigh

Vad ska man tänka på om man vill söka en distansutbildning?

–Ta reda på så mycket du kan om utbildningen innan du börjar, och sök praktikplats på din hemort i god tid. Se också till att lägga upp en plan för dina studier. Att plugga på distans kräver självdisciplin, säger Chris Wigh.

Går det att kombinera familj och barn med distansstudier?

–Visst går det. De flesta som pluggar på distans deltidsarbetar eller har familj. Men man får räkna med att lägga all sin lediga tid på studier. Dessutom är det vissa sammankomster varje termin som är obligatoriska, säger Chris Wigh.

Avslutningsvis – gär arbetsgivarna någon skillnad om man läst på distans?
– Det har absolut ingen betydelse. Så vitt jag vet står det inte i ditt examensbevis om du har studerat på distans eller inte, säger Chris Wigh.

Kalle Wiklund

Karriärhjälpen

Här hittar du tips och artiklar som hjälper dig i yrkeslivet. Lär dig hur man skriver ett personligt brev, får sitt CV att sticka ut eller förhandlar lön.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

Hur ska ett personligt brev se ut? Metrojobb bad karriärexperten Charlotte Hågård, som bland annat skrivit Stick Ut, Ansökningsboken och CV-boken, om...

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

Att komma på en bra inledning till sitt personliga brev är svårt. Metrojobb listar 4 alternativ som garanterat fångar läsarens uppmärksamhet.

Expertens 10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Expertens 10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Syftet med ditt CV är att du ska få komma på intervju och berätta mer om dig själv. Så skriv säljande - men ärligt. Så gör du.