Eleonor Demetri jobbade jämt men blev aldrig klar. Genom att priotera och skriva listor
blev hon mer effektiv.
Foto: Foto: Urban Brådhe

Jobbar du mycket – utan att få något gjort?

Publ. 2009-11-04 17:11
 
 
Metrojobb.se
 

Du jobbar hårt men blir inte klar. Då är du dumeffektiv. Så blev Eleonor Demetri effektiv på riktigt

I dag kan Eleonor Demetri, 32, marknadschef på Sturebadet i Stockholm, se hur dumeffektivt hon jobbade förut.

Hon hade då jobb i pr-braschen och kände sig överväldigad:
– Nästan varje dag hade jag känslan av att jobba otroligt mycket, utan att få gjort något. Ett av de stora misstagen jag gjorde var att låta de snabba puckar som dök upp under dagen styra mina arbetsdagar.

Till slut kände hon att det inte höll längre:
 – Jag satt ibland på nätterna och jobbade, och så ville jag inte ha det. Jag ville även se att mina arbetsuppgifter gav resultat.

Hon testade nya vägar, bort från dumeffektiviteten.
– Jag lärde mig att först ta reda på mina tre främsta övergripande prioriteringar och sedan prioritera de enskilda arbetsuppgifterna efter detta. Mitt tips är: Om du inte vet vad du ska prioritera, fråga din chef. Om chefen inte är tillgänglig, fundera igenom vilka arbetsuppgifter som ger mest effekt för din kund eller för ditt företag.

Något annat råd?
– Underskatta inte att-göra-listor. Innan jag går hem skriver jag en för nästa dag, med de viktigaste arbetsuppgifterna överst. Sedan bockar jag av punkt efter punkt. Det ger en känsla av tillfredsställelse och man kan vara lugn i magen på kvällen och fokusera 100 procent på personer du älskar i stället för att oroa sig inför jobbet nästa dag.

Dumeffektiv?

Klas Hallberg, författare till ”YCDBRALAI har kommit! You Can’t Do Business Running Like An Idiot!” har botemedel mot dumeffektivitet på jobbet.

1. Läs inte listor som den här med enkla tips. De kommer inte att förändra ditt liv, dom kommer bara att ockupera ditt sinne så att du distraheras ännu någon minut från det du borde göra.

2. Dumeffektivitetens urmoder är tron att man kan göra flera saker samtidigt. Rannsaka dig själv och var ärlig kring hur effektiv du EGENTLIGEN är när du gör många saker samtidigt.

3. Dumeffektivitetens stamfader är idén att man ska vara tillgänglig hela tiden. I vissa situationer och i vissa yrkesroller är det givetvis nödvändigt. Min gissning är att för 3 procent av svenskarna är det viktigt att vara tillgänglig hela tiden. Tillhör du dessa 3 procent?

4. Dumeffektivitetens grundtes är att man åstadkommer mer när man jobbar mer. Tror du verkligen på det? Mitt bästa tips är: Stryk 20 procent av allt som är inbokat närmsta månaden och fyll inte tiden med något annat än tomrum.

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

Stå upp för dig själv – vägra jante

Stå upp för dig själv – vägra jante

Hur mycket jantesabotage utsätter du dina kolleger för? Kanske mer än du tror. Här är några av tecknen.

Fler artiklar inom Personlig utveckling