Vårda din kärleksrelation så har du större chans att lyckas på jobbet.
Foto: Foto: Kinga Lezanska Sjölin

När kärleken spirar går det bra på jobbet

Publ. 2009-11-02 15:42
 
 

Det finns en tydlig koppling mellan relationen till din kärlekspartner och hur du lyckas i karriären.
I alla fall om man får tro kärleksparet Peter Eriksson och Jenny Holmlund:
– Jag tror att särskilt vi kvinnor påverkas extremt när relationen hemma inte är bra. Det är förstås individuellt, men många av oss klarar inte av att vara effektiva om vi har haft ett gräl kvällen innan.

Min känsla är att många män har lättare för att "stänga av" och fokusera på jobbet, säger Jenny.

Maken Peter, tidigare relationskrönikör i tidningen Hennes, har skrivit boken "Handbok för pojkvänner" som tar upp att många män skulle vinna på att "öppna upp" känslomässigt i sina relationer.
– Det är ett vanligt misstag att investera massor av engagemang i jobbet medan relationen, som tas mer för given, sätts på autopilot. När partnerns behov blir ignorerade börjar relationen ofta ta energi, och det påverkar jobbet mer än man kanske inser.

Jobba på relationen hemma, så ger det näring åt karriären, menar han.
– När man uppnår en ömsesidig förståelse för varandras behov, känslor och förväntningar blir ett plus ett inte två, utan mycket högre. Man känner sig starkare, mer stabil och harmonisk på jobbet.

Att bli bättre på att kommunicera hemma är en förmåga man har glädje av även på jobbet, liksom att hantera förhandlingar och hitta flexibla lösningar.

Peter och Jennys bästa relationstips:

Prata om era roller. Ska ni båda satsa hårt i karriären, eller ska ni turas om att ta ett större lass hemma? Tar ni inte upp diskussionen nu kommer ni förr eller senare bråka om det.

Diskutera behov och förväntningar. Vilka behov har du själv i relationen och i karriären? Vad vet ni om varandras behov och förväntningar? Hur vill du att vår relation utvecklas? Många gånger ger den här typen av djup kommunikation en stor inblick och förståelse i varandras jobb- och livssitutation.

Kom överens. Bestäm vad som ska gälla för att bådas behov och förväntningar ska bli tillfredsställda. Skriv ner nyckelpunkterna, men ge varandra utrymme för att omförhandla överenskommelsen i fall det inte känns bra. Syftet är att undvika energiläckage ur oklarheter, missförstånd och surdegar

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Fler artiklar inom Hälsa