Foto: Foto: Klara Leo

CV-detektiver nosar upp dina fejkmeriter

Uppd. 2009-10-26 17:49
 
 
Fråga
Har du ljugit i din cv?
 
 
 
 

Ny dansk detektivbyrå i Malmö. Företag de vanligaste kunderna. Bakgrundskontroll av anställda allt vanligare.

Har du ljugit i ditt cv? Då kan du få detektiver efter dig. Till nystartade Uip Consult i Malmö vänder sig företag om de vill ha hjälp med bakgrundkontroller.
– Det kan vara vid anställning, avsked eller vid kontraktsbrott, säger detektiven Katarina som arbetar på Malmökontoret.

Byrån riktar sig även till privatpersoner men Katarina märker att det blir allt vanligare att arbetsgivare vill kontrollera blivande anställda. Oftast gäller det cv-granskning. Men det kan också handla om att kontrollera skulder och brottsregister.
– Vid en hög chefsbefattning till exempel vill man ju vara klar över vad det är för person man tillsätter, säger hon.

Eftersom byrån har tystnadsplikt kan hon inte berätta om något specifikt fall. Dan Holte, chefsjurist på LO-TCO rättsskydd, anser att det är oetiskt av företag att granska annat än cv:et.
– Sådant som är knutet till förmågan att sköta arbetsuppgifterna är inget problem. Kollar man upp förmögenhet, skulder och gud vet vad är det något helt annat, säger han.

Kändisar som ljugit i cv:et

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin,m, skrev i sitt cv att han hade en MBA (Master of Business Administration) från Fairfax University i USA. Egentligen handlade det om en distansutbildning på Cayman-öarna som inte ens var godkänd av amerikanska myndigheter.

Lars Ohly
, v, sa 2004 att han spelade mot ”Nacka” Skoglund i en division fyra-match mellan Rydbo IF och Kärrtorp 1968. Men flera gamla Rydbospelare dementerade att vänsterledaren varit med i laget. Ohly backade och skyllde på att han mindes fel.

Björn Ranelid hävdade 1994 i Tv att han hade sprungit 100 meter på tiden 10,71. Det visade sig vara helt fel. Hundradelar mättes inte ens under 70-talet då bedriften skulle ha skett. Dessutom är tiden i sig av landslagsklass.

Anna Anka har upprepade gånger sagt att hon blev tvåa i fröken Sverige-tävlingen 1993. Men den placeringen kneps av Victoria Silvstedt. Däremot vann Anka den betydligt mindre kända skönhetstävlingen Hawaian Tropic samma år.

CV

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet CV

100 säljande ord som gör ditt cv och personliga brev vassare

100 säljande ord som gör ditt cv och personliga brev vassare

Metrojobbs redaktör och cv-expert Anna Åslund har satt ihop den enda ordlistan du behöver för att kunna skriva säljande.

Rekryterarna: ”Det här får oss att slänga ditt cv i papperskorgen”

Rekryterarna: ”Det här får oss att slänga ditt cv i papperskorgen”

Vad får ditt CV att se mindre proffsigt ut? Metro jobbs karriärpanel avslöjar nu vad som inte går hem hos dem.

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Öka dina chanser att få komma till intervju genom att rensa bort onödig information i ditt CV.

Expertens 10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Expertens 10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Syftet med ditt CV är att du ska få komma på intervju och berätta mer om dig själv. Så skriv säljande - men ärligt. Så gör du.

Fler artiklar inom CV