Emma Pihl är karriärcoach och tipsar om jobbintervjun.
Foto: Foto: Lotta Imberg

Före, under, efter – Så fixar du jobbintervjun

Publ. 2009-10-05 18:18
 
 

Få koll på arbetsgivaren innan den får koll på dig. Emma Pihl, karriärcoach, ger sina bästa råd.

Många faktorer ska stämma för att du ska lyckas hitta ditt drömjobb.  Var uppmärksam på dolda signaler, ha dina prioriteringar klara och lär dig att läsa mellan raderna.  Ta referenser och ta dig tid att samla dina intryck efter intervjun.
– Var uppmärksam på vilken känsla intervjuaren verkar vilja sätta dig i. Satsar de på att sätta dig på prov genom att fråga ut dig  eller försöker de få dig att känna dig trygg och slappna av? Var också uppmärksam på vem som intervjuar och vilken relation ni kommer att ha om ni ska arbeta ihop, om ett företag låter medarbetare av lägre rang genomföra anställningsintervjuer så tyder det på att chefen vågar delegera ansvar och att medarbetarna har relativt stort ansvar, säger karriärcoachen Emma Pihl.

Hon rekommenderar också att man är vaksam på hur intresserat och stolt företaget är över att berätta om sig självt och sin egen företagskultur.  Kontrollera också hur tydliga och självklara svar du får när du ber dem beskriva sin företagskultur.
– Notera hur människor hälsar på dig och i vilken mån de tar sig tid att hälsa och prata om ni gör en rundvandring på arbetsplatsen.  En annan faktor som avslöjar mycket om företaget är hur medarbetarna reagerar när du frågar om du får ta referenser på chefen eller prata med några av dina presumtiva kolleger, säger Emma Pihl.

Före intervjun

Så får du koll på intressanta detaljer om arbetsgivaren.

 
 

Sök efter bloggar. Läs vad som bloggats om företaget och var särskilt uppmärksam på anställda och tidigare anställda som bloggat om sin vardag. Där får du veta hur vardagen verkligen ser ut på jobbet.

Fråga runt i bekantskapskretsen. Världen är liten, fråga runt i bekantskapskretsen om någon känner någon som har erfarenhet av företaget du sökt jobb på. Det kan ge dig värdefull ”inside information”.

Kolla intervjupersonens titel. Fråga vem som ska intervjua dig. Om ett företag låter medarbetare av lägre rang genomföra anställningsintervjuer så tyder det på att chefen vågar delegera ansvar och att medarbetarna har ett relativt stort inflytande.

Under intervjun

Så får du en realistisk bild av arbetsgivaren.

 
 

Känn av atmosfären. Kom i god tid så du får en stund över till att bara sitta ner och insupa atmosfären. Lägg märke till hur medarbetarna interagerar och bemöter varandra.

Småprata med receptionisten. Be receptionisten ge sin bild av företagskulturen. De har ofta stenkoll, är lätta att småprata med och är en guldgruva om du vill komma under ytan på din presumtiva arbetsgivare.

Notera hur människor hälsar på dig. Var uppmärksam på i vilken mån folk tar sig tid att hälsa och småprata om ni gör en rundvandring på arbetsplatsen. Om de verkar stressade och inte tar sig tid  med dig så kan det vara ett tecken på att arbetsbelastningen och stressnivån är hög.

Efter intervjun

Tips efter intervjun – så avgör du om jobbet passar dig.

 
 

Ta referenser. Det är inte bara din presumtiva arbetsgivare som ska ta referenser, ta tillfället i akt du också. Be att få namn på en eller två medarbetare som du kan ringa och fråga om hur det är att jobba på företaget i fråga.  

Ha dina prioriteringar klara. Gör klart för dig själv vad som är viktigast för dig på ett nytt jobb. Prioriterar du stämningen, kollegerna eller jargongen? Fundera på hur väl företaget motsvarade dina
förväntningar.

Samla dina intryck. Sätt dig ner och samla dina intryck direkt efter intervjun när du har dem färskt i minnet. Hur var din känsla under intervjun,  hur genomtänkta svar fick du på dina frågor till arbetsgivaren?

Anställningsintervju

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Anställningsintervju

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Enligt ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn kan du lista ut om du kommer att komma överens med chefen – redan innan du börjat på jobbet.

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

Innan du går på en jobbintervju bör du förbereda dig på hur du ska svara på intervjufrågorna.

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

En vanlig fråga på arbetsintervjun, men det betyder inte att den blir enklare att svara på.

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper?"

Metro jobbs karriärpanel reder ut vad man egentligen ska svara på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper"?

Fler artiklar inom Anställningsintervju