Joanna Stefaniak, kosmetolog, driver salongen JO Nails i Malmö. Hon har en mentor.
Foto: Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Använd dig av en mentor

Publ. 2009-10-01 09:07
 
 

Joanna Stefaniak, 27, använder sig av en mentor i karriären. Hon driver sitt eget skönhetsföretag JO Nails i Malmö, och har fått mycket hjälp av sin mentor Alexandra Nagorka.
– Vi träffas så ofta det går, någon gång i månaden. Vi håller telefon- och mejlkontakt oftare.

Vilken typ av hjälp får du?
–Vi pratar till exempel om saker som jag kanske har glömt att se över i min verksamhet. Hon fungerar som ett bollplank om jag har tvivel eller funderingar. Det är bra med någon utifrån som kommer in med sitt perspektiv.

Berätta om något konkret tips du har fått.
–  Ett bra tips var att vara ute och träffa kunderna, och berätta noggrannare vad jag erbjuder inom skönhetsvård. Att göra det ger mig en direkt respons, och ger möjlighet till en diskussion. En vanlig annons förklarar inte allt.

Inger Mansfeld är vd på Hjärntrusten i Lund som erbjuder erfarna mentorer till chefer och företagsledare.

Hur får man tag på en bra mentor?
– Det viktiga är att välja någon som man själv har respekt för och som besitter de kunskaper man har nytta av. Det är också viktigt att relationen handlar om ömsesidighet och att ni helt enkelt trivs bra ihop.
– Som ung chef eller chefswannabe bör man söka sig till äldre och kloka kolleger på arbetsplatsen och be om hjälp när det gäller att hantera kniviga situationer.  Fast ibland kan det vara värdefullt att ha en mentor som kan erbjuda andra perspektiv än vad "hemmablinda" kolleger kan.

Då kan du behöva en mentor

Här är fem andra situationer då en mentor är värdefull.

Du vill satsa på en chefskarriär men du vet inte riktigt vad som gäller. Hur skall du bete dig för att lyckas? Du vet inte, men en mentor med lång chefserfarenhet kan hjälpa till. Du kan utnyttja din mentor så att du inte gör de misstag du kanske annars skulle ha gjort.

Du har fått ditt första chefsjobb och behöver en mentor för att inte trampa fel. En mentor kan hjälpa dig navigera rätt i företagets snåriga organisation.

Du har chefserfarenhet men har bytt arbetsgivare. En mentor på den nya arbetsplatsen gör det möjligt för dig att förstå vad det nya företaget förväntar sig av dig.

Du har blivit förflyttad inom företaget. Förflyttningen innebär nya förutsättningar. En mentor kan hjälpa dig komma underfund med vad som gäller i den nya arbetssituationen.

Du har förlorat jobbet. Då kan en mentor hjälpa dig se möjligheterna och uppmuntra dig att behålla ett sansat perspektiv på saker och ting. En mentor kan vara ett viktigt stöd när det gäller att se vägarna framåt mot nytt jobb.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär