Lyssna till varandra ordentligt i stället för att pliktskyldigt låta kollegan säga sin åsikt.
Foto: Foto: Lotta Imberg

Så blir ni överens på jobbet

Uppd. 2009-09-16 16:21
 
 

• Helt överens på jobbet – går det? • Är det ens efterstävansvärt? • Ja, säger organisationskonsulten Eva Grundelius

Under större delen av 1990-talet arbetade Eva Grundelius för Svenska Kommunförbundet som expert på hållbar utveckling.

Som författare till boken "Helt överens! – Handbok i hållbar kommunikation" är hennes erfarenhet att många gör misstaget att lägga mer krut på att genomdriva sin egen vilja än att upptäcka vägar att bli överens:
– De som borde lyssna till varandra, och lära av varandra, gör det alltför sällan, konstaterar hon.

Konsekvenserna blir kortsiktiga lösningar som kanske fungerar ett tag, i alla fall på pappret, men som inte ger alls lika mycket engagemang, motivation och långsiktighet som "hållbar kommunikation” kan göra.

Hon rekommenderar att skapa mer djup i kommunikationen. Till exempel är det skillnad mellan att pliktskyldigt låta kollegan säga sin åsikt och att verkligen vilja förstå hur han eller hon uppfattar verkligheten. Det senare ger ofta aha-upplevelser av typen ”åh, nu förstår jag var du vill komma åt när du säger så där!”, menar hon.

Många hävdar att det är bra att ha skilda meningar? Ligger det ingen sanning i det?
– När vi kartlägger verkligheten är det viktigt med många olika perspektiv, men inte när vi ska bestämma vad som är bäst att göra tillsammans för att lösa ett problem, säger Eva Grundelius.

Fyra förmågor

För att kunna bli överens på riktigt behöver vi i tur och ordning använda oss av fyra förmågor, enligt Eva Grundelius.

Öva er ­regelbundet på dessa:

1. Förmågan att lyssna empatiskt men neutralt till andra så att vi verkligen förstår varandra. Och det även när vi inte håller med om det som sägs.

2. Förmågan att fråga oss själva hur helheten hänger ihop när vi är oense eller något inte stämmer. I stället för att bråka om vem som har mest rätt.

3. Förmågan att lyssna inåt till sig själv, efter klokare svar och lösningar som verkligen håller för alla berörda. Svar som även känns rätt innerst inne.

4. Förmågan att tala uppriktigt, både om det vi tycker att vi vet, och att klart och tydligt våga uttala tvivel när vi har sådana. I stället för att vara alltför artig.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

Fler artiklar inom På jobbet